APRIL Tijd voor een natuurlijke lenteschoonmaak

Het gras begint weer te groeien, de lente kondigt zich aan en dat geeft nieuwe energie. De verfrissende lentelucht doet je zin krijgen om deuren en ramen open te gooien. Tijd om je kleerkast uit te ruimen, de lakens te wassen en in en rondom het huis op te ruimen en alles te onderwerpen aan een grondige poetsbeurt.
En dat kan allemaal met natuurlijke middeltjes die heerlijk ruiken en toch flinke vlekken kunnen verwijderen.


Weetje
In het oud Nederlands noemen we deze maand de grasmaand, volgens de Frans Republikeinse kalender was dit de kiemmaand of Germinal.

Milieuvriendelijke allesreiniger

• Neem 50 ml witte azijn. Vermeng die met 450 ml gedestilleerd water.
• Parfumeer de azijn door de schillen van citroenen, sinaasappels of mandarijnen erin te laten trekken of voeg 20 à 30 druppels essentiële olie naar keuze toe.
Doe alles in een sprayfles en gebruik het als ontvetter of voor extra glans.
Deze allesreiniger gebruik je maar beter niet voor pc- en tv-schermen. Azijn en essentiële olie kunnen te agressief zijn en voor beschadigingen zorgen. Gebruik ook een degelijke sprayfles. Sommige plastic producten kunnen de kracht van essentiële oliën niet aan. De binnenkant van de fles wordt dan langzaam aangetast.
Een leuk allesreinigerfilmpje :

Citroen (Citrus limonum) dankt zijn naam aan het
Griekse cedromela, wat ‘boom met geurend hout’ betekent. Door haar verfrissende geur kan citroen de ruimte zuiveren en lichter maken. Je kunt een citroen in tweeën snijden. De schil alleen al geeft genoeg geur af. Maar je kunt ook enkele druppels essentiële olie gebruiken: die zijn heilzaam voor verfrissende concentratie en helder denken. Mensen die snel geprikkeld zijn en een overbelaste lever hebben, zijn gebaat bij het gebruik van citroen. Je kunt het sap drinken, maar ook de essentiële olie gebruiken om je lever te zuiveren.

Al meer dan een jaar maak ik uit pure frustratie zelf mijn wasgel. De synthetische geuren die in wasproducten worden gebruikt kon ik simpelweg niet meer verdragen. Geen enkele van die geuren doet wat de verpakking belooft en toch kopen we die wasproducten massaal.

Wasgel voor gekleurde was

100 g marseillezeepvlokken
2 l kokend water
3 l koud water

Doe de zeepvlokken in een schone emmer. Overgiet het geheel met kokend water. Meng met een mixer tot alles opgelost is tot een mooi geheel.
• Laat 24 uur staan.
• Je zult zien dat je mengsel hard geworden is. Giet er nu koud water op en mix het geheel tot je de structuur van een wasgel krijgt.
• Als je geen extra geurtje wilt, dan is je gel nu al klaar. Ik doe er graag natuurlijke geurtjes bij in de vorm van essentiële olie:
– zoete sinaas: voor mijn dochter, die het heerlijk vindt als de was naar snoepjes ruikt
– pepermunt: in de zomer, voor een extra fris gevoel
– lavendel: werkt bacteriedodend en ook ontspannend
– theeboom: als er huisgenoten ziek zijn geweest en je alles extra schoon wilt
– geranium en citroen: voor een vrouwelijke toets
Je kunt 20 à 30 druppels in je wasgel mengen of je kiest per wasbeurt wat je gebruikt.
• Doe 100 ml van de wasgel op de bodem van je wasmachine en leg nu je was erop.

Het recept voor wasgel voor witte was vind je in mijn boek Creatief met kruiden en essentiële oliën.


TIPS

Thee- en koffiepotten kun je gemakkelijk reinigen door 1 el natriumbicarbonaat in de pot te doen en dan te overgieten met kokend water. Even laten intrekken en daarna goed afspoelen en alles blinkt weer.

Plaats een kopje met natriumbicarbonaat achter in de koelkast om luchtjes te neutraliseren.
 
Zet snijbloemen in water waar je een theelepeltje natriumbicarbonaat aan hebt toegevoegd. Zo blijven ze langer mooi.

Los ½ el natriumbicarbonaat op in een emmertje warm water en dweil hiermee de vloer.
Naspoelen met schoon water. Niet geschikt voor houten vloeren in de was!

Stijfsel

Niemand gebruikt het bijna nog. Maar soms vind ik bij het strijken van stoffen tafellakens stijfsel toch handig om alles mooi glad te krijgen.
• Giet 500 ml water in een sprayfles en voeg daar 2 el maiszetmeel aan toe. Voeg nu 1 koffielepeltje alcohol toe met een paar druppels essentiële olie van lavendel. Schudden maar: klaar voor gebruik.

Happy to help.

Ben je synthetische producten en hun geuren beu en zoek je een natuurlijke oplossing ? In mijn boek Creatief met kruiden en essentiële oliën vind je meer dan 100 eenvoudige tips voor in huis. Je kan het eenvoudig bestellen via onze webshop.
http://creosa.be/product/boek-creatief-met-kruiden-en-essentiele-olie/