Hoe je lichaam zuiveren met kruiden en essentiële olie

Als januari bijna zijn einde bereikt krijg ik iedere jaar weer vragen “hoe je lichaam te zuiveren” ? Voor de ene werkt een zware detox voor de andere mag het wat milder. Graag stel ik je deze kruiden en essentiële oliën voor zodat je met volle energie klaar bent voor een vrolijke lente.

Ontgift je lever met essentiële olie van citroen (Citrus limonum). Die olie wordt geperst uit de schil en smaakt dus als de zeste van citroen en helemaal niet zuur.

  • Neem gedurende 3 weken 3 x daags 1 druppel essentiële olie van citroen in.
  • Weetje
  • Citroen is goed tegen alle zure klachten in het algemeen. Denk bijvoorbeeld aan zure oprispingen, maagzuur, reuma, artritis..

Er zijn verschillende soorten zout.

Keltisch zeezout komt uit de omgeving van Guérande, bij Saint-Nazaire (Loire- Atlantique). Keltisch zeezout is in twee verschillende vormen verkrijgbaar: als sel gris (grijs zout), ook wel gros sel marin (grof zeezout) genoemd en als wit tafelzout, fleur de sel (bloem van het zout) genoemd.

Epsomzout is vernoemd naar een bitter-zoutwaterbron bij Epsom in Surrey. Het is eigenlijk geen zout, maar een natuurlijk voorkomende zuivere mineraalverbinding van magnesium en sulfaat.

Himalayazout is roze van kleur en afkomstig uit mijnen in Pakistan. Een krachtig himalayazout is haliet, wat een ander woord is voor steenzout.

Zout zorgt voor een mooie, zachte huid en helpt je lichaam
te ontgiften. Het ontsmet en verdrijft pijn in bad of in een
voetbad. Als je vaak last hebt van allergieën, verkoudheden
of sinusproblemen, dan kun je je neus met zout spoelen.
Gebruik daarvoor een neusdouche of een spuit. Als je
tandpijn of keelpijn hebt, spoel dan je mond en gorgel met
zoutwater. Het zoutwater ontsmet en brengt verlichting.

Keltisch zeezout is verkrijgbaar bij www.palmarosa.be

Jeneverbes (Juniperus communis):

al eeuwen bekend als bescherming tegen alle kwaad. Dit kruid werd vroeger verbrand om de pest tegen te gaan. Door zijn grote bacteriedodende vermogen en zijn stimulerende werking is het een ideale reiniger.

Gebruik jeneverbessen om thee te maken. Kneus 2 a 3 jeneverbessen en overgiet met warm water. Het helpt vocht afvoeren.

Afgekoelde thee kan je gebruiken als reinigingslotion voor een zuivere huid.

Het is geen ideaal kruid voor zwangere vrouwen, baby’s, kinderen en mensen met nierproblemen. het werkt voor hen te vochtafdrijvend.

Venkel (Foeniculum vulgare)

Voor een goede maag en darmwerking

Er zijn zeer veel variëteiten venkel. Doordat venkel evengoed op rotsen kan groeien als op voedzame grond vind je venkel wereldwijd in het wild en in vele tuinen. Venkel is halfwinterhard tot winterhard en wordt tot 2 meter hoog. Van de mooi groene gevederde bladeren, de vlezige knol tot en met de zaadjes die vanaf september gevormd worden in de geelgroene bloemen. Alles is bruikbaar. Vooral als maag- en darmkruid gebruik ik het heel vaak in mijn praktijk. Venkel werkt goed tegen darmgassen en helpt bij krampen en maag en darmproblemen.

Mijn grits zijn geïnspireerd op de prachtige steengrits van Woodlights woudlicht. Haar stenencreaties kunnen helpen je huis en je lichaam te zuiveren.  Een ware streling voor het oog.

Ontdek nog maar pareltjes op haar facebookpagina :

https://www.facebook.com/woodlightswoudlicht/

IJzerhard (Verbena officinalis)

is volgens de druïden een heilig kruid dat een positieve invloed heeft op de
werking van de hersenen. Het versterkt je lichaam. In de aromatherapie wordt vaker citroenverbena (Lippia citriodora) gebruikt om haar ontstekingsremmende kwaliteiten.
Citroenverbena stimuleert de milt en de pancreas, werkt ontgiftend en verzacht zenuwpijn. Wij werken met hydrolaat van verbena citroen. Het werkt mild maar zeer doeltreffend.

Pompelmoes of Grapefruit ( Citrus x paradisi)

Werkt zeer anti-toxisch en stimuleert het lymfestelsel. Je kan hier ook 3 maal per dag 1 druppel innemen. Als geur is het heel belangrijk om het het zonnetje in huis laat schijnen. Ideaal tegen de winterblues.

Opgepast als je medicijnen neemt, pompelmoes kan de werking tegengaan.

Leuke Aromadiffusers en essentiële oliën vind je bij

https://www.chi.nl/luchtzuivering#

Organic Instant Basica Tea

Drink wat vaker thee !

Het zuur-base evenwicht in het lichaam is van groot belang voor de algemene gezondheid. Te veel tijdelijke stress-situaties, ongezonde voeding, alcohol, roken en koffie beïnvloeden het zuur-base evenwicht.

Instant Basica Tea stimuleert de zuuruitscheiding en zorgt voor
• het behoud van sterke botten en bij gevoelige spieren
• de bevordering van een goede darmwerking
• een goede conditie van de bloedvaten
• de verhoging van de algemene weerstand
• een goede gezondheid in evenwicht