Allergieën, huidproblemen, ontstekingen en bijnierproblemen overwinnen met bessen.

Deze week in Primo Tv gids nu al bij By Creosa. Allergieën, huidproblemen, ontstekingen en bijnierproblemen overwinnen met bessen.
Foto By Creosa
ZWARTE BES (Ribes nigrum)
De houtige zwarte bessenstruik vind je vooral in de Franse Bourgogne, als kweekplant. Van april tot mei staat de struik in bloei met mooie groenwitte bloemetjes, die in juli en augustus uitgroeien tot fraaie bessen.

Het blad, de knoppen, de bessen en zelfs essentiële olie van de bladeren komen van pas bij ontstekingen, reuma, bijnierproblemen en allergieën.
Zwarte bessen kun je beter niet gebruiken voor kinderen tot 4 jaar en kinderen met ADHD. Gebruik de olie evenmin voorafgaand aan een chirurgische ingreep, bij epilepsie of schizofrenie.
MAHONIEBES (Mahonia aquifolium)
De mahoniebes fungeert tegenwoordig vooral als sierstruik. Vroeger dacht men dat de struik giftig was, maar in Nederland en België werden de bessen van oudsher gebruikt bij huidproblemen.
Van die bessen kun je een tinctuur of olie maken. Laat de bessen weken in licht verwarmde amandelolie. Duw ze door een zeef en verwijder de pitten.
De tinctuur en het homeopathisch middel zijn ook nuttig voor mensen met een negatief zelfbeeld, die twijfelen aan hun eigen oordeel en moeite hebben met tegenslagen. Lang leve de pubertijd!
Let op met mahoniebes! Gebruik de olie uitsluitend voor huidverzorging. Eet geen mahoniebessen: de pitten zijn giftig!