Asperges ;een heerlijk groente waar je maar niet genoeg van kan krijgen. Light, gezond en boordevol potentie !

Slank de zomer door met asperges,

5 gezondheidstips om ze iedere dag te gebruiken.

Siberië, Europa, Afrika, China en Australië allemaal kennen ze deze heerlijke groenten die eigenlijk scheuten zijn die op de wortelstok groeien. Asperges zijn er in witte, groene en paarse variaties. De witte hebben nooit zonlicht gezien. Groene asperges groeien bovengronds. Van oorsprong komt  de paarse asperge uit Italië. Een professor zorgde voor hybriden en zo zijn ze uiteindelijk bij onze groenteboer beland.

1/ Asperges voor een slanke lijn

Deze heerlijke groente levert een bom aan vitaminen en is enorm laag in calorieën. Van soepen tot natuur en gegrild. De asperge is multi inzetbaar in de keuken. Vervang een botersausje door avocado olie gemengd met olijfolie. Hierdoor wordt je gerecht lichter en stijgt het aantal vit D. De eiwitten die in asperges zitten zorgen ervoor dat je maag goed gevuld is.

Rijk aan calcium zorgen de asperges voor goede en sterke botte, spieren en zenuwen. Het grote gehalte aan vit C zorgt als antioxidant voor een sterke weerstand.

2/Een gereinigd lichaam is er twee waard.

De asperge is een urinedrijvend en natuurlijk laxeermiddel. Het aminozuur asparagine dat in asperges maar ook in kleinere mate in zuivelproducten, vlees, vis, aardappelen, groenten, noten en zaden zit is heeft een bloedzuiverende werking en speelt het een belangrijke rol bij de afbraak van gifstoffen uit het lichaam. Het is een goede hulp bij vochtophoping , jicht en reumapatiënten. Doordat ze de nieren gaan stimuleren zijn asperges wel af te raden bij nierpatiënten.

3/ Geneeskracht door de eeuwen heen

Van de Romeinen, Egyptenaren tot de Perzen. Ze waren allemaal verzot op asperges. Door de eeuwen heen zou dit niet veranderen. Karel de Grote zorgde ervoor dat de heilzame eigenschappen werden genoteerd en hij nam het op in zijn officiële kruidenlijst ‘Capitulare de villis’ een werk dat nauwkeurig beschreef hoe de goederen van de heerser doorheen het hele rijk op landbouwkundig vlak moesten beheerd worden.

Van medicijn tegen bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn. Asperges werden voor vele kwaaltjes ingezet.

4/ Een grotere potentie door de spermaplant

De Schola Medica Salernitana ; de allereerste medische opleiding schreef ‘augmentat sparagus sperma’, oftewel, ‘het eten van asperges bevordert de aanmaak van sperma.’ Doordat de plant lang en gezwollen is beschouwt men de asperge al eeuwen lang als afrodisiacum.

Vrouwen die vroeger moeite hadden seksueel opgewonden te raken, werden geadviseerd om stukjes van de stengels ingewikkeld in bloemblaadjes te eten. Tegen impotentie en ter bevordering van de mannelijke vruchtbaarheid werden grotere asperges aangeraden. Het zorgde voor een lekkere traditie in het Italiaanse Bassano del Grappa. Hier worden dikke stengels geteeld en vervolgens gegeten tijdens bruiloftsfeesten.

5/ Ook het zaad doet wonderen.

De verpulverde aspergezaadjes worden gebruikt bij buikpijn. De maag en darmen komen  tot rust en het zou zelfs helpen bij misselijkheid. De geur die vrijkomt bij het plassen na het eten van asperges komt raar maar waar niet bij iedereen voor. Een ook het vermogen om deze geur te ruiken zit niet in iedere mens.

Waarop letten bij aankoop :

  • Koop enkel verse asperges. Let daarbij op dat de kopjes volledig gesloten zijn en zonder openvallende schubben. De asperge moet mooi dik, wit en recht zijn. Als je de stengel buigt dan breekt ze.
  • Kijk ook naar het snijvlak onderaan de asperge, deze moet gaaf zijn en niet ingedroogd.
  • Tip: Wrijf twee asperges tegen elkaar, verse asperges maken een piepend geluid.

Tagliatelle van asperges

Schil een asperge en snij in dunne ronde plakjes. Bewaar het kopje. Deze kook je later mee met de taglatelle van asperges.

Bak de ronde asperges stukjes samen met okkernoten in wat olijfolie en kruid af met peper en zout.

Schil witte asperges met een dunschiller en werk van het kopje naar onderen toe. Het is belangrijk om een witte asperge goed te schillen, want de schil is niet aangenaam om te eten. Snij onderaan de hardere stukken af.

Tagliatelle van asperges

Nu maak je met diezelfde dunschiller mooie tagliatelle slierten van de asperges. Kook die 2 a 3 minuten in gezouten water. Eens gaar, giet af en koel meteen af in koud water.

Maak nu met je dunschiller tagliatelle slierten van een groene en gele courgette. Meng alle slierten in een kom samen met wat olijfolie en peper en zout.

Serveer in een leuke bowl. Draai je slierten als echte tagliatelle en werk af met okkernoten en dille.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *