Expo Herba Sacra

Iedereen heeft een geur die heilig is voor hem. Een aroma met herinneringen en emoties die je  meevoert naar een andere wereld. De tijd dat je gelukkig of verdrietig was, het moment dat er iets gebeurde dat je raakte.

Soms heb je de geur niet zelf gekozen maar was het al aanwezig of werd het je opgedrongen. Een levenslange binding met de geur van kruiden, voedsel, synthetische producten zelfs al voor de geboorte bepalen mee je karakter en hoe je met emoties omgaat.

Ga terug naar je neus, naar je erfgoed en hervind het heilig kruid;                                               je herba sacra.

Steeds meer toont de gezondheidssector interesse voor de werking van geuren. Rusthuizen, psychiatrische instellingen, opvang tehuizen en scholen vinden door de juiste natuurlijke geuren van kruiden rust, positivieteit en nieuwe zuurstof. Omdat we steeds meer met verschillende nationaliteiten in aanraking komen; ontdekken we geuren die een boeiende geschiedenis kennen en die ons beïnvloed hebben zonder dat we het wisten.

Ook de industrie haakt hierop in en probeert je iedere dag weer stil te doen staan, meer te kopen, meer te eten en meer te verbruiken. De voorbije jaren werden vele chemische stoffen op de markt gebracht die nooit getest werden op veiligheid. Steeds meer mensen ondervinden problemen bij blootstelling aan een lage dosis van deze chemische stoffen.

Men noemt dit Meervoudige Chemische Sensitiviteit “Multiple Chemical Sensitivity”. Het Danish Environmental Protection Agency; een Deense overheidsdienst, noemt MCS in haar Environmental Project no. 988, 2005 en erkent het als een “echte aandoening”, een afzonderlijke klinische entiteit.

Maar, er is goed nieuws! Niet alle geuren zijn slecht. Vele aroma’s en geuren dienen een hoger doel. Het welbevinden van mens en dier. Ze worden steeds vaker ingezet in de zorgsector; in psychiatrische instellingen, rusthuizen en ziekenhuizen. Zowel de bewoners en patiënten als de zorgverleners genieten ervan en dat zorgt voor een betere werking van de hele instelling. Met een positieve invloed op de werknemers die als ze naar huis gaan een deel van dat goed gevoel meenemen.

Als aromatherapeute verzorg ik al jaren opleidingen voor de zorgsector waarbij de leerlingen steeds proefondervindelijk aan de slag moeten binnen hun werkomgeving en hun thuissituatie. Met als resultaat steeds weer verbaasde blikken. “Het werkt echt”.

In het vakblad ‘Plos One’ verscheen onlangs het bericht “ professoren Hanns Hatt en Lea Weber van de universiteit van Bochum ontdekten dat de groei van darmkankercellen door de geurstof troenan wordt afgeremd; de geur van bloeiende wilde liguster, een populaire tuinplant.

Geef je neus, je huis en je hersenen wat ze verdienen; natuurlijke geuren.

Deze expo voert je mee naar de geuren van vroeger en nu en laat je de werkingskracht op de hersenen ontdekken.

Ga je neus achterna en vertrouw erop dat je bij de neus genomen wordt.

Zondag 23 april 13.30-18 uur

Expo Herba Sacra

Gebouw Home

Welzijnscampus 7

3600 Genk

Via gps: om de bestemming goed te bereiken voer je best Weg naar As 58, Genk in. Op de locatie van Portavida Welzijnscampus zijn er heel wat activiteiten. Ter plekke is er een infopunt en zijn er duidelijke wegwijzers.

Tentoonstelling opening om 13.30 uur door Vlaams minister van Welzijn, Gezondheidszorg en Gezin Jo Vandeurzen in het Grand Kaffee, cafetaria van de woonzorgcentrum Toermalien.

Lezing Herba Sacra

Maak kennis met het rijke kruidenerfgoed! Créosa neemt je mee op geur- en smaakreis. Geuren en kruiden worden immers steeds vaker ingezet in de zorgsector, in psychiatrische instellingen, rusthuizen en ziekenhuizen. Kennis van vroeger wordt weer relevant. Tijdens de lezing kan je door te ruiken en te proeven zelf ervaren welk effect kruiden kunnen hebben en hoe ze ingezet kunnen worden.

Vergaderzaal wzc Toermalien

Welzijnscampus 15

3600 Genk

Op de locatie van Portavida Welzijnscampus zijn er heel wat activiteiten. Ter plekke is er een infopunt en zijn er duidelijke wegwijzers

– van 15 tot 16 uur – van 17 tot 18 uur

Reserveren is nodig voor de lezing en kan tot:  22/04/2017 via Contact

Aantal plaatsen:  2 x 40

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *