Grapefruit (Citrus x paradisi) doet de zon schijnen

De overgang naar het winteruur valt bij sommige mensen zwaar. Gebruik daarom essentiële olie van grapefruit (pompelmoes). Het helpt depressieve gedachten om te buigen naar een positieve instelling.

Een geur is opgebouwd uit moleculen. Die moleculen komen bij het inademen achter in de neus terecht, waar ze binden met receptoren. Die receptoren liggen op de ‘cilia’, minuscuul kleine trilhaartjes die in verbinding staan met het hersengebied voor reuk, de bulbus olfactorius. Dit gebied bevindt zich vlak boven de neus, onder aan de hersenen.

De bulbus olfactorius is verbonden met het limbisch systeem, dat al vóór de spraakontwikkeling en het vermogen om gereedschappen en werktuigen te gebruiken, gevormd was. Later kwamen hier de grote hersenen uit voort. De reukzin is ons meest primaire zintuig en is als enige rechtstreeks verbonden met de hersenen. Daarom kunnen geuren veel invloed uitoefenen op de processen in de hersenen, en op ons gedrag. Pure, natuurlijke geuren, zoals die van essentiële olie, kunnen zelfs genezend werken.

 

tip

De zeste grapefruit of pompelmoes kun je verwerken in thee, dessertjes en visgerechten. In tehuizen en rusthuizen heb ik regelmatig mogen samenwerken met verpleegkundigen en verzorgers. Door de geur van grapefruit  te verdampen, zagen we dat bewoners minder angstig werden.

De essentiële olie van grapefruit wordt ingezet bij depressiviteit, hoofdpijn, plankenkoorts, jetlag en vermoeidheid.

Sommige van mijn klanten nemen ook 3 x per dag 1 druppel essentiële olie van grapefruit in als hongerstiller. Grapefruitolie stimuleert de lever, geeft extra energie en werkt tegelijk als een ontslakkingskuur.

Bewaar deze essentiële olie in de koelkast en gebruik ze niet als je in de zon gaat zitten. Grapefruit kan sommige medicatie tegenwerken. Overleg met je arts is dus aangewezen.

Uit ons boek “De natuur als medicijn”