Kruidnagel, pijnverdovend en verwarmend

Vaak krijg ik tijdens consultaties vragen over verwarmende kruiden die helpen bij reuma en artritis. Kruidnagelolie kan je vermengen met een plantenolie om de pijnlijke plekken in te smeren.

Kruidnagel(Syzygium aromaticum)

Kruidnagel heeft een niet te onderschatten aroma dat in vele kruidige en bloemige preparaten wordt gebruikt. De altijdgroene kruidnagelboom geeft roze bloemen. Pas wanneer ze gedroogd worden, veranderen de nog gesloten roze bloemknoppen tot de bekende bruine kruidnagels. Dit stimulerende geurtje wordt vaak toegevoegd aan tabak, speculaaskruiden, stoverijen, parfums en medicinale preparaten. Het kruid is heilzaam als middel tegen virussen en schimmels, het bevat histamine en verdooft pijn. Kruidnagel op een pijnlijke kies helpt nog steeds. Essentiële olie van kruidnagel gebruik je niet tijdens de zwangerschap, bij baby’s en kinderen onder 6 jaar.

 

Weetje

Speculaaskruiden bestaan uit

 

30 g kaneel

10 g kruidnagel

10 g nootmuskaat

5 g anijszaadjes

1 g gemberpoeder

5 g korianderzaadjes

5 g witte peper

 

Speculaas

200 gr boter

250 gr donkere kandijsuiker

2 eieren

1 eetlepel speculaaskruiden

500 gr zelfrijzende bloem

5 gr natriumbicarbonaat

Enkele druppels essentiële olie toevoegen van rozemarijn, mandarijn, zoete sinaas, bergamot geeft je speculaas extra diepte.

Werkwijze :

Meng de boter met de suiker en de eieren. Kneed er de kruiden en de bloem door en meng tot een homogene massa. Voeg er de essentiële olie aan toe en kneed nog een keer door.

Verdeel in gelijke delen en rol op in bakpapier tot worstjes. Laat een dag opstijven in de koelkast.

Verwarm je oven op 180°C . Snij gelijke plakken van je speculaas en schik deze op bakpapier. Bak gedurende 5 a 6 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

Tip : Je kan het rauwe deeg in bakpapier bewaren in de diepvriezer. Handig als je onverwacht bezoek krijgt.