Marjolein of majoraan (Origanum majorana) kalmeert het hart

Origanum is afgeleid van oros ganos, Grieks voor ‘vreugde van de berg’. Majorana betekent groter (majeur). Dit heerlijke kruid komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt nu overal ter wereld geteeld en heeft een vaste plaats in vele keukens.

Het is echter niet te verwarren met wilde marjolein (oregano). Dat is wel familie, maar echte marjolein is zoeter van smaak en niet winterhard. Het is een tere, rechtopstaande plant, die tot 60 centimeter hoog wordt. In de zomer verschijnen kleine wit-roze bloemen.

Essentiële olie van marjolein komt vrij door stoomdestillatie van de verse, bloeiende plant. Voor 1 liter olie is 35 tot 200 kilo plantenmateriaal nodig. Let wel, nièt te gebruiken bij lage bloeddruk, vanwege het ontspannende karakter van het kruid.

 

Recept voor marjoleinsiroop

Foto Perry Dolmans

Voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar kun je een siroop met marjolein maken. Die helpt bij keelpijn, luchtwegproblemen, verstoppingen en infecties. Doordat marjolein slijm helpt oplossen geeft het verlichting bij oorontsteking.

Neem 200 ml water en 100 gram suiker. Voeg er een eetlepel marjolein (Origanum majorana) en de schillen van 2 (biologische) mandarijnen aan toe. Laat de siroop inkoken tot de gewenste dikte. Laat afkoelen, zeef de siroop en giet in een donkere fles.

Dosering: driemaal daags 1 eetlepel, kinderen driemaal daags 1 koffielepel.