Meer energie door Vit C & D !

In afwachting van het mooie lenteweer hebben we vaak behoefte aan meer Vit C. Vitamine C of ascorbinezuur heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Door zijn gunstige invloed op hart en bloedvaten helpt Vit.C bij de eliminatie van zware metalen zoals kwik, lood, cadmium en nikkel. In het maagdarmkanaal voorkomt vitamine C de omzetting van nitraat en nitriet in nitrosaminen. Het is goed om bij verminderde weerstand of  lang binnenzitten tijdens de winter Vit C door onze voeding in te nemen.

Vit C zit niet alleen in Sinaasappelen maar ook in Citroenen en Avocado’s.

Avocado (Persea gratissima) familie van de laurierachtigen is een groenblijvende boom afkomstig uit de tropische moerasgebieden van Midden en Zuid- Amerika. Deze boom die tot 20 meter hoog kan worden heeft groene leerachtige bladeren en sterk geurende bloemen die later veranderen in peervormige groene en zwarte vruchten.

De naam avocado is afgeleid van het Azteekse “ahuacatl” wat boter uit het bos betekent. Vanwege zijn romige structuur kan je het makkelijk in vele gerechten mengen. Rijk aan vit A, B-complex, C,D,E,K en ijzer, magnesium en kalium vormt deze vrucht een enorme boost voor je lichaam.

Avocado olie

Ook de avocado olie is rijk aan vitaminen en makkelijk te gebruiken in de keuken. Door meer van deze olie te gebruiken kan je huid meer vocht opnemen en vasthouden. Een wondermiddel voor droge en gebarsten huid. Je spijsverteringsstelsel gaat beter door werken en het helpt zelfs je LDL cholesterol te verlagen.

Om een tekort aan vitaminen op te nemen of een teveel kwijt te raken heb je een goed werkende lever nodig. Onze lever ontgiften en optimaal laten werken kan makkelijk door essentiële olie of de zeste van citroen te gebruiken. De lever en gal worden samen met het immuunsysteem  gestimuleerd en geven je zo meer energie. Zeste van citroen of de essentiële olie ervan zijn helemaal niet zuur en geven een andere smaaksensatie.

Essentiële olie van citroen ( Citrus Limonum) vindt je in de betere natuurwinkel. Ga steeds op zoek naar een product waar ook de Latijnse naam op staat vermeld. Zo weet je zeker dat je product zuiver is. Essentiële olie van citroen wordt verkregen door de schil van de verse citroen koud te persen.

Een lekker recept waar al deze ingrediënten inzitten.

Hartige avocado cake met gepocheerd ei en romige citroenkaas.

Ingrediënten

100 gram vruchtvlees van een rijpe avocado

50 gram okkernoten

50 gram cashewnoten

50 gram maismeel

200 ml cocosmelk

4 eieren

2 theelepels bakpoeder

Peper en zout

Bereiden

Verwarm je oven voor op 180° C.

Schraap het vruchtvlees uit de avocado en neem hiervan 100 gr af.

De rest bewaar je voor de citroenkaas. De schil bewaar je om je ei in te pocheren.

Weeg de rest van de ingrediënten zorgvuldig af en voeg alles samen in de blender .Blend het geheel tot je een fijne structuur hebt. Voeg indien gewenst nog peper en zout toe.

Vul nu kleine papieren cakevormpjes of stort het in een bakvorm die je op voorhand met bakpapier hebt bekleed.  Plaats in de oven en bak af. Voor de kleine vormpjes heb je genoeg aan 15 minuten baktijd. Een grotere bakvorm zal meer tijd in beslag nemen. +- 1 uur. Prik met een saténaald in je cake. Als er geen beslag meer aan blijft kleven is de cake gaar.

Haal uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.

 Romige citroenkaas

Ingrediënten

Roomkaas

Sojaroom

Verse dille

Rest van het avocado vruchtvlees

Zeste van citroen of essentiële olie van citroen

Peper en zout

Bereiden

Neem twee eetlepels roomkaas, een eetlepel verse dille en de rest van het vruchtvlees van de avocado en mix deze fijn. Voeg wat sojaroom toe zodat de ingrediënten zich beter mengen. Giet twee a drie druppels essentiële olie van citroen in je mengsel en mix het geheel nog even door. Kruid af met peper en zout.

Gepocheerd avocado ei :

Ingrediënten

Schil van de avocado

1 ei per persoon

Water

Azijn

Peper en zout

Avocado olie

Bereiding

Zet het water met een scheut azijn op het vuur. Als het water kookt zet je het vuur lager. Vul nu de schil met een ei. Zet de halve avocado in een soeplepel in het water zodat hij mooi recht blijft staan. Als het eiwit gestold is haal je avocado eruit.

Kruid met peper en zout en besprenkel met avocado olie.

Serveren

Schik cakejes samen met het gepocheerd ei op een bord. Spuit enkele toefjes romige citroenkaas en versier met enkele takjes dille en rucola.

Meer recepten : Koken met kruiden (extracten)

en https://www.njam.tv/recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *