Roversazijn, een oud hip drankje !

De kruiden staan in volle bloei ! Tijd om alles te verwerken. Met dit recept voor roversazijn maak je een immuun stimulerende remedie voor tijdens de koude winterdagen. Voor de kookdiva’s en kookrockers onder ons vormt roversazijn de ideale basis voor sauzen en vinaigrettes.

Foto Roos Mestdagh

In lang vervlogen tijden werd knoflook al ingezet bij koorts, darmproblemen, ontstekingen en spierproblemen. Sumeriërs, Babyloniërs, Egyptenaren en Israëlieten gebruikten dit kruid allemaal om iedereen fit en gezond te houden. Via nomaden uit het Midden-Oosten verspreidde knoflook zich over de hele wereld. In de middeleeuwen zorgde knoflook voor bescherming tegen besmettelijke ziekten. Ten tijde van de pestepidemie in Marseille moesten vier terdoodveroordeelden de lijken op ruimen. Door knoflook getrokken op cider (appelazijn) te drinken, overleefden deze vier hun straf.

Sindsdien staat deze wonderdrank gekend als “le vinaigre de quatre voleurs”.

Ingrediënten 1 l cider, 20 g munt, 20 g rozemarijn, 3 g nootmuskaatpoeder, 20 g lavendel, 30 kruidnagels of 3 g kruidnagelpoeder, 20 g salie, 20 g absint, 3 g kaneelpoeder, 20 g wijnruit, 3 looktenen, 20 g tijm, 5 g kamfer

Bereiding Gebruik 1 liter cider (appelazijn) en voeg alle andere gedroogde kruiden eraan toe. Laat trekken gedurende 10 à 15 dagen. Daarna kun je het filteren en in flessen bewaren op een koele, donkere plaats.

Dit drankje is niet geschikt voor baby’s en kleine kinderen!