Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) voor een betere concentratie

stimuleert je bloedsomloop en kan daardoor ook een hulp zijn bij mensen die het altijd koud hebben, reuma- en jichtpatiënten en detoxkuren voor iedereen die wil ontgiften.

Vroeger werd het kruid vaak verdampt om te ontsmetten en te zuiveren. De ingangen van kerken werden bestrooid met dit kruid. Op straat en in ziekenhuizen werd het verbrand om besmettelijke ziekten zoals de pest te weren. Griekse studenten maakten er kroontjes van en droegen ze op hun hoofd om de leerstof beter te onthouden en voor meer concentratie.

Maar, het is gewoon ook lekker!

tip

Zo maak je hartige rozemarijncrackers:

Glutenvrije Rozemarijncrackers met peterseliepesto Foto : Roos Mestdagh

Ingrediënten: 100 g noten, 100 g havermout, 40 g geraspte kaas, 2 eieren, 2 el rozemarijnbloemenwater of 1 druppel essentiële olie van rozemarijn, peper, zout

Verwarm de oven op 180 °C. Maal de noten en de havermout in een blender. Doe dit in een kom en roer de kaas erdoor, samen met het bloemenwater of de essentiële olie. Voeg de 2 eieren toe en kneed alles tot een bol.

Neem een vel bakpapier en leg de deegbol erop. Doe hier weer een vel bakpapier bovenop. Rol nu met de deegrol over het bovenste vel bakpapier. Zo krijg je een mooi glad deegje zonder veel afwas. Neem het bovenste vel bakpapier eraf en leg het deeg op het onderste bakpapier op een bakplaat. Snijd het, indien je dat wenst, in reepjes. Ik hou ervan om het in zijn geheel te bakken en dan na het bakken, als het volledig afgekoeld is, in stukken te breken.

Bak 20 à 25 minuten op 200 °C.

Heerlijk als knabbeltje met een glaasje wijn!

Let wel: essentiële olie van rozemarijn is niet geschikt voor baby’s, kinderen en epilepsiepatiënten. Tijdens de zwangerschap is, vanwege het vochtafdrijvend karakter, alleen een zeer lage dosering geschikt.

Dit artikel verscheen in Primo Magazine & Tv gids