Vraag van een lezer : Hoe zit dat nu met kurkuma ?

Dag,

Omdat vermeld wordt dat kurkuma goed is voor soepele gewrichten hebben wij op verschillende de grote jaarmarkten kurkuma zakjes van 200 gr aangekocht + daarna in de supermarkten flesjes van 200 g. Dit gedurende meer dan 6maand, zonder resultaat.

Fijne dag nog. Martine

Dag Martine,

Foto Roos Mestdagh

In Indonesië, China en India wordt kurkuma al eeuwen gebruikt als kleurstof, specerij en bewaarmiddel. In Indonesië is dit een van de meest verkochte specerijen en wordt het kruid vanwege zijn kleur gelinkt aan geelzucht en gal. In de Indiase ayurvedische geneeskunde wordt het als een natuurlijke aspirine gebruikt, omdat het de bijnieren zou stimuleren en zo ontstekingen en auto-immuunziekten zou helpen te bestrijden.

Ik denk niet dat er een klacht is waarbij kurkuma niet gebruikt kan worden. In China, Indonesië en India heeft deze wortel op vele plaatsen een heilige status bereikt. Van ontstekingen, reuma, maag- en darmproblemen, tot algemeen tonicum wordt deze geel-oranje wortel overal voor ingezet. De laatste jaren is er zelfs sprake van dat het sommige kankers zou kunnen tenietdoen. De ziekte van Alzheimer zou door het gebruik van kurkuma minder slachtoffers maken.

Het is gezond om kurkumapoeder te gebruiken in de keuken, maar het percentage werkzame stoffen is opmerkelijk lager dan bij essentiële olie, de verse wortel of voedingssupplementen. In Indonesië, China en India werken ze met het verse kruid, iedere dag en in bijna ieder gerecht. Daarom werkt het bij hun anders dan bij ons.

Op markten en in supermarkten verkoopt men zelden tot nooit de echte kurkuma. Het zijn smaakmakers die niet de bedoeling hebben om je gezondheid een boost te geven maar gewoon je gerechten kleur en wat aroma’s bezorgen.

Bijkomend : Tussen 40 en 85 procent van curcumine verlaat het maag-darmkanaal met de ontlasting en verdwijnt snel uit de bloedcirculatie. Om de intestinale absorptie te verbeteren, wordt curcumine in combinatie met zwart peperextract gebruikt. De peperine in de zwarte peper zorgt voor een twintig keer hogere en effectievere opneembaarheid van kurkuma.

Opgelet ! Peper toevoegen is een goed idee mits je geen medicijnen gebruikt. Als je toch medicijnen gebruikt kan de peperine in de peper de werking van je medicijnen tegengaan.

Wij maken al jaren Curcuma Boost op basis van essentiële olie van Kurkuma met goed werkend resultaat. Omdat de essentiële olie honderd maal sterker werkt dan het verse of gedroogde kruid is het een hele hulp voor spieren en gewrichten.

Meer info vind je hier :

http://creosa.be/product/curcuma-boost/

Lieve groeten, Creosa