VROUWENMANTEL (Alchemilla vulgaris) en vrouwenkwaaltjes

 

Foto By Creosa

Vrouwenmantel houdt van koelte en vocht en vind je in Nederland zelden in het wild.

De Latijnse naam Alchemilla is afgeleid van het Arabische ‘alkimia’, wat ‘kleine magiër’ of ‘alchemist’ betekent. Alchemisten zagen deze plant, die de dauw in haar bladeren kan vangen, als brenger van hemelwater een van de ingrediënten in de zoektocht naar het levenselixer.

De Nederlandse benaming ‘vrouwenmantel’ heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het kruid werd ingezet bij vrouwenkwalen. Ook lijkt het blad wel wat op de kapmantel die vrouwen in de middeleeuwen droegen, waarmee Maria vaak staat afgebeeld.

Je vindt vrouwenmantel terug in de winkel als tinctuur, infuus, maceraat, extract of poeder. Het jonge blad kun je stoven als spinazie of rauw gebruiken in salades. De wortel kun je koken en verwerken in een stoofpot.

Vrouwenmantel werkt samentrekkend, bloedstelpend, infectiewerend en weefselherstellend. Ook bevordert de plant het herstel van de baarmoeder na de bevalling en helpt hij bij baarmoederverzakking, bloedingen na de bevalling, overvloedige menstruele bloedingen, vaginale afscheiding en witte vloed. NB: niet gebruiken tijdens de zwangerschap.