Het Mysterie van het Mijnboretum. Ontdek de geschiedenis van Genk.

Op 20 mei 1901 ontdekte de Luikse professor André Dumont in As een steenkoollaag. Een jaar later werd er ook in Genk steenkool aangetroffen. Dit was het begin van de geschiedenis van de drie steenkoolmijnen op Genks grondgebied.

Er kwam met de bouw van de mijnen een enorme industrie op gang. Hierdoor ontstond er nood aan allerlei materialen waaronder hout.
In 1927 besloot het gemeentebestuur om op de heidevlakte tegenover het Sint-Jan Berchmanscollege een proefaanplanting van ongeveer 40 verschillende boomsoorten aan te leggen. Het onderzoeksteam wilde hiermee vaststellen welke soorten het best gedijen in de Genkse kiezel en zandgrond.

Het mijnboretum was geboren !

Op basis van dit arboretum zou de boomsoort met de meeste opbrengst op de kortst mogelijke termijn aangeplant kunnen worden.
En de winnaar werd “de grove den (Pinus Sylvestris)”. Het zorgde ervoor dat Genk voorheen altijd een heidevlakte; nu veranderde in een bosrijke omgeving.

Ga op wandel in het Mijnboretum en ontrafel het mysterie !

Tijdens een wandeling van 30 a 45 min in het mijnboretum van Genk ontdek je de verschillende bewoners van de Bret die raar maar waar allemaal bomen en plantennamen hebben. Hun soms grillige karakter en een mysteriuze verdwijning maakt deze wandeling een spannend avontuur voor jong en oud.  In het bos zijn tips en spelletjes verstopt die je allemaal ontdekt door een QR app naar keuze te downloaden zodat je ieder plaatje kan scannen en het mysterie kan ontrafelen.   

Leef je in in het verhaal ! Download nu het politieverslag en ontdek wat de bewoners op hun kerfstok hebben.

https://ecitydoc.com/download/ontdek-het-mysterie-van-het-mijnboretum-in-genk_pdf