Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma is afgeleid van kurkum, wat ‘wortel’ betekent. Er bestaan verschillende soorten Kurkuma. Naast Curcuma longa – de echte geelwortel – bestaat er een Curcuma xanthorrhiza en een Curcuma zedoaria. Kurkuma of geelwortel is afkomstig uit Indonesië, maar wordt tegenwoordig in veel subtropische gebieden gekweekt.

Ik denk niet dat er een klacht is waarbij kurkuma niet gebruikt kan worden. Van ontstekingen, reuma, maag- en darmproblemen, tot algemeen tonicum wordt deze geel-oranje wortel overal voor ingezet. De laatste jaren is er zelfs sprake van dat het sommige kankers zou kunnen tenietdoen. De ziekte van Alzheimer zou door het gebruik van kurkuma minder slachtoffers maken.

Pompoencake met zoete sinaasappel en kurkuma

Foto Roos Mestdagh uit ons boek “Koken met kruiden (extracten)”

Ingrediënten

200 g zachte boter

300 g lichtbruine suiker

4 eieren

300 g zelfrijzende bloem

3 tl speculaaskruiden

2 tl natriumbicarbonaat

½ tl zout

500 g geraspte pompoen

3 druppels essentiële olie van zoete sinaasappel of de zeste van 1 sinaasappel

2 druppels essentiële olie van kurkuma of kurkumapoeder

50 g boter

100 g bloemsuiker

lichte plattekaas

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 °C.

Boter je bakvorm in. Meng de boter en suiker met de eieren tot een mooie romige crème.

Voeg de bloem, de speculaaskruiden, het zout en het natriumbicarbonaat toe.

Als alles goed gemend is, voeg je de geraspte pompoe, toe. Op het laatste moment voeg je de druppels essentiële olie toe. Vergeet niet te proeven van het deeg. Zo kun je beslissen of er nog 1 druppel bij moet.

Giet alles in de bakvorm en laat 30 à 45 minuten bakken.

Steek met een prikker in het deeg. Blijft er nog deeg aan plakken, zet de cake dan even terug in de oven. Als er niets meer aan de prikker blijft plakken, is de cake gaar!

Glazuur

Neem 50 g boter en laat mals worden. Voeg er 100 g bloemsuiker aan toe en klop luchtig. Spatel lichte platte kaas eronder.