Let’s jam it !

De zomer is gul ! Rijpe vruchten in overvloed en kruiden die geplukt moeten worden zorgen voor de meest verrassend eenvoudige maar vooral lekkere confituren. Let’s jam it !

Rode bessen  confituur met rozemarijn

100 gr rode bes zonder steeltjes

50 gr confituursuiker

Sap van 1 appelsien + zeste

1 takje rozemarijn

Doe de rode bessen en het appelsiensap met zeste in een ruime kookpot. Breng aan de kook en laat 5 tot 10 minuten afgedekt koken. Voeg daarna de confituursuiker, en een gebroken rozemarijntakje toe. ( Doordat je het takje breekt zal deze meer smaak afgeven aan je confituur.)

Vervolgens meng je alles goed door elkaar en breng je het geheel aan de kook.

Na 3 minuten test je of alles voldoende stolt. Neem hiervoor een houten lepel, roer in je confituur en hou je lepel dan 30 seconden omhoog. Trek met je vinger een streep door de confituur die op je lepel hangt. Als de streep mooi zichtbaar blijft is de confituur voldoende gestold en kan je je potjes afvullen.

Giet de warme confituur in propere potjes die je vult tot aan de rand. Schroef het deksel onmiddellijk op de potjes, keer om en laat afkoelen.

Rozemarijn geeft een heerlijke smaak aan deze confituur en werkt als een natuurlijke detox die helpt bij reuma, jicht en ontstekingen.

Pruimenconfituur met lavendel

Rode pruimenconfituur met lavendel

200 gr rode pruimen

100 gr confituursuiker

5 takjes lavendel

Was de pruimen, verwijder de pit en snij ze in kleine stukken. Voeg ze samen met de suiker in een ruime pan en laat onder deksel 5 a 10 minuten koken. Verwijder het deksel en voeg nu 5 takjes lavendel toe. Laat 3 minuten doorkoken. Doe de stollingstest en en giet in leuke confituurpotjes.

Lavendel helpt het immuunsysteem stimuleren. Het leuke aan deze confituur is dat mensen meestal niet de smaak kunnen thuisbrengen tot je het hun verteld.

Meloen/Aardbeiconfituur met colakruid

Meloen/Aardbei confituur met colakruid

500 gr rijpe honingmeloen

100 gr aardbeien

100 gr confituursuiker

Colakruid

Voeg de in stukken gesneden meloen samen met 4 takjes colakruid en de suiker in een ruime kookpan. Laat 5 a 8 minuten koken onder deksel. Voeg nu de gewassen en in stukken gesneden aardbeien toe en laat nog even doorkoken. Verwijder de steeltjes colakruid en giet wanneer genoeg gestold in potjes.

Colakruid kan je gebruiken in salades, yoghurt of drankjes. Het zou zelfs heel lekker zijn in combinatie met tuinbonen. (Dit moet ik maar eens even gaan proberen 🙂 ) Gebruik alleen de frisse groene blaadjes; de stelen smaken bitter. Voeg blaadjes van colakruid toe aan je badwater voor een mooiere huid.

Abrikoos/Appelsien confituur met chocolade munt

Appelsien/abrikoos confituur met chocolade munt

100 gr appelsien stukjes met de schil eraan

150 gr rijpe abrikozen

100 gr confituursuiker

2 takjes chocolademunt

Was en snij de appelsien in stukken terwijl je de schil er aan laat. Zet de appelsien samen met de suiker in een ruime pan en laat gedurende 10 minuten koken onder deksel. Voeg na 10 minuten de rijpe abrikozen die je gewassen hebt en in kleine stukjes zijn gesneden toe samen met de takjes chocolade munt. Laat nog 5 minuten doorkoken. Verwijder de munttakjes en doe de stollingstest .

Munt zorgt voor een extra frisse toets in deze confituur.  Munt kan verwarmen als het koud is en verkoelen als het warm is.

Heb je zelf een eenvoudig en apart confituurrecept ?

Laat het ons weten.