Paella als hoofdgerecht en aardbeiën als toetje met een vleugje tongsstrelende kruiden.

Ik had het vorige week al met je willen delen,…

maar net als iedereen heb ik het druk met de examens van mijn dochter, mijn nieuwe plannen afwerken voor de vakantie, columns schrijven voor de magazines die binnenkort naar het strand trekken,… . Maar, om paella te maken vond ik tijd en tot mijn grote verbazing ging het veel sneller dan verwacht met een minimum aan afwas.

Ingrediënten

1 rode ui

3 teentjes knoflook

Verse peterselie

1 kilo rijst

1 liter passata

Gamba’s

1 rode en 1 groene paprika

Calamares

Kippebouten

Taginekruiden of safraan

Grijze garnalen

1.5 l Visbouillon

-Snij je paprika’s in dunne repen en kook ze beetgaar in zoutwater. Doordat je ze apart kookt gaan ze minder bitter smaken.

-Bak je kippenbouten die je bestrooid hebt met peper, zout en paprikapoeder tot ze bijna gaar zijn in olijfolie. Verwijder je kippenbouten uit de pan en zet opzij.

-Bak je gamba’s tot bijna gaar in dezelfde pan. Verwijder uit de pan en zet opzij. Bak nu je callamares in dezelfde pan  en eens bijna gaar; verwijder uit de pan en zet opzij.

-Snipper je de rode ui en peterselie fijn en plet je de knoflook. Voeg ze samen in de pan en laat ze even zweten. Voeg nu 1 liter passata toe, roer goed door en meng  1 kilo rijst erdoor.

Passata is een vloeiende tomatenbasis zonder toevoeging van tomatenpuree.

-Je kan nu saffraan toevoegen voor de kleur. Maar, ik heb gekozen om taginekruiden toe te voegen.


Taginekruiden

Zout, Kurkuma, Koriander, Paprika, Komijn


-Nu voeg je 1.5 liter visbouillon toe. Goed doorroeren en 10 minuten laten sudderen. Proef of het genoeg gekruid zo niet, kan je nu nog wat bij kruiden.

-Nu leg je de kippenboutjes, de paprika, de gamba’s en de callamares op je paella en laat je nog 10 minuten verder sudderen.

-Een heerlijk gerecht dat indien je het niet op krijgt de dag erna nog lekkerder smaakt.


Van kurkuma weten we al langer dat het ontstekingsremmende kwaliteiten heeft. Het zorgt voor een goede maag en darmwerking en verstrekt je immuunsysteem. Maar wist je dat koriander …

Koriander (Coriandrum sativum) ; een plant uit de schermbloemfamilie; is oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten en het Middellands Zeegebied. Van deze eenjarig plant zijn alle delen eetbaar. De blaadjes en de vruchten zijn zeer verschillend van smaak en  worden toch beiden in de keuken gebruikt. Volgens sommigen zou een genetisch component ervoor zorgen dat sommigen graag koriander lusten en anderen ervan van walgen. Maar hoe dat juist werkt blijft een mysterie. Doordat het kruid een groot aantal onverzadigde aldehyden bevat zullen personen die een hekel hebben aan koriander  deze aldehyden beter kunnen ruiken en ze als stank ervaren. Verse koriander wordt het vaak gebruikt bij maag en darmproblemen. De essentiële olie wordt ingezet bij slaapproblemen.

Komijn (Cuminum cyminum) ook een plant uit de schermbloemenfamilie  is afkomstig uit Iran, Syrië, India en Turkije.  De zaadjes worden eerste geroosterd waardoor ze na kneuzing een sterker aroma afgeven. Twee soorten worden vaak gebruikt : Safed: meest bekend en  wit van kleur. Kala: heeft een peperachtige smaak. Van likeuren , tot komijnkaas en van tajines tot couscous allemaal worden ze gekruid met komijn. In de schildklier en de lever zitten enzymen die door komijn worden gestimuleerd waardoor er een betere spijsvertering tot stand komt en het lichaam op een natuurlijke wijze kan ontgiften. De essentiële olie kan je verdampen bij uitputting, zwakte en slapeloosheid.


En dan nu nog een toetje ! Ik heb deze week bosaardbeien in mijn tuin geplukt.

Natuurlijk maakte ik er overheerlijke confituur van ! Maar, omdat ik ongelooflijk veel mandarijnsalie in mijn tuin had staan heb ik enkele takjes meegekookt in de confituur. Het resultaat was nog lekkerder en leverde een eenvoudig toetje.

Vul een kommetje met sojayoghurt en neem een rijkelijke lepel aardbeien confituur met mandarijnsalie. Werk af met enkele verse aardbeien.

Smakelijk !

Mandarijnsalie is een echte aanrader voor je tuin. Eens gepland in een ruime pot geniet je het hele jaar door van dit prachtige kruid (in de winter beschermen tegen de vorst). In de zomer krijgt het grappige rode bloemetjes. In confituren en infusies, op salades  of zelfs op rode wijn azijn als vinaigrette. Mandarijnsalie is superlekker en veelzijdig.

Lieve groeten,

Creosa