Slecht slapen; hiervoor gebruiken we Roomse kamille in mijn praktijk.

Voor mensen die de slaap niet kunnen vatten en zweren bij een kopje warme melk voor het slapengaan hebben we een lekker alternatief bedacht.

Roomse kamille is een groenblijvende plant met fijngeveerde bladeren met appelgeur, zodevormende kruipende wortelstok en witte bloemen met een gouden, kegelvormig hart. Het grootste deel van de roomse kamille wordt gekweekt in Italië, Frankrijk, Hongarije, Groot-Brittannië en zelfs in de vs. De blauwe kamille wordt in de aromatherapie vaak gebruikt bij vele soorten ontstekingen, zoals sinusitis, rinitis, artritis. Het kruidje werkt ontsmettend en herstelt de huid.

Kamilleplanten bevatten een kleurloze chemische stof die tijdens het destillatieproces uiteenvalt in het blauwe chamazuleen. Dit percentage azuleen is hoger bij blauwe dan bij roomse kamille en zorgt voor de grote ontstekingsremmende werking. Essentiële olie van roomse kamille wordt verkregen via stoomdestillatie van het bloemende kruid en de bloemen. Er is 85 kilogram plantenmateriaal nodig voor 1 liter olie.

WEETJES

Kamille werd door Hippocrates, Plinius de Oudere, Dodoens, Bock en nog zovele anderen geroemd voor bijzondere krachten. In 1987 werd kamille in Duitsland zelfs uitroepen tot de geneeskrachtige plant van het jaar.

De lekkerste warme choco

Foto Roos Mestdagh

Ingrediënten

1 l hazelnootmelk

1 el kamillebloemetjes

120 g pure chocolade

4 tl cacaopoeder

een snuifje grof zout

4 tl fijngehakte hazelnoten

Bereiding

  • Verwarm de hazelnootmelk samen met de kamillebloemetjes, zonder die te laten koken. Laat de melk trekken gedurende 5 à 6 minuten.
  • Verwijder nu de bloemetjes uit de melk.
  • Voeg de stukjes pure chocolade, het cacaopoeder en een snuifje grof zout toe.
  • Mix het geheel en schenk het in een beker.
  • Garneer met cacaopoeder en de gehakte hazelnootjes.