Valeriaan (Valeriana officinalis) om te kalmeren en om de lekkerste paté te maken.

Door de geschiedenis heen werd valeriaan gebruikt als kalmeringsmiddel, in parfums, als middel tegen epilepsie, hysterie, spanningshoofdpijn, rusteloosheid en hoge bloeddruk en zelfs bij shellshock veroorzaakt door aanhoudend geweld en trauma’s opgelopen tijdens oorlog.

Het zware parfum dat de bladeren afgeven vind je ook terug in de wortels. Er verschijnen mooie witte bloemen op die lang bloeien. Omdat katten gek zijn op de geur van de wortels, plant ik ze in potten. Zo kunnen de poezen er niet bij. Valeriaan helpt om te ontwennen van drugs, alcohol en tabak. Vandaag wordt valeriaanolie nog steeds aangewend om bieren, likeuren, sigaren en snoep te parfumeren.

Le paté de Vincent

Ingrediënten

125 g kipgehakt

125 g rundsgehakt

125 g kippenlevers

200 ml rundsbouillon

1 klein teentje knoflook

1 ei

3 el gedroogde ui

1 grote scheut sojaroom

1 druppel essentiële olie van valeriaan

16 dunne schijfjes gerookt spek

laurierblaadjes

kruidnagels

peper

 

Bereiding

Blend het kipgehakt, de levers en rundsgehakt samen in de blender met de rundsbouillon en de knoflook. Hou je van heel fijne smeerpaté, dan blend je lang. Hou je van een groffere structuur, dan blend je kort. Doe de massa in een kom. Voeg het ei, de gedroogde ui en de room toe. Gebruik hiervoor een spatel. Voeg de druppel essentiële olie van valeriaan toe en kruid indien nodig nog af met peper.Bekleed de vorm met spek of ham. Voeg de gemengde patémassa toe. Bekleed van boven ook weer met spek of gerookte ham. Versier met uien, peperkorrels, laurierblaadjes en kruidnagels. Zet de patéschotel au bain-marie in de oven en bak gedurende 60 minuten op 180 °C.

Essentiële olie van valeriaan niet gebruiken voor baby’s of kinderen onder de drie jaar, zwangere,en zogende vrouwen, lever- en nierpatiënten. De verse of gedroogde valeriaan dient ook met de nodige voorzichtigheid te worden gebruikt.