Vanille (Vanilla planifolia)

Niets troost meer dan de geur van vanille. Deze heerlijke vrucht is afkomstig van de klimorchidee. De bloemen worden onrijp geplukt en vochtig verhit. Daarna worden ze langzaam gedroogd, waardoor een fermentatieproces optreedt. Hierdoor verandert de onrijpe, niet-aromatische vrucht in een zwart en glimmend vanillestokje met een fijne geur en smaak.

Vanille wordt niet alleen in voeding verwerkt, maar ook in veel gezondheids-en schoonheidsproducten. Vanille is zacht voor de keel en ideaal om slijmen los te maken. Het parfum, dat lijkt op menselijke feromonen, werkt op mensen in zodat boosheid en spanningen makkelijk verdwijnen.

Hoed je echter voor namaak! Zelfs in voeding gebruikt men graag synthetische namaakvanille.

 

Zin in lekkere Parijse wafeltjes? Dan volgt hier het recept.

Ingrediënten voor 20 stuks

150 g boter

150 g bruine suiker waar je een vanillestokje in hebt gelegd

½ tl natriumbicarbonaat

2 eieren

200 g bloem

Roer de boter samen met de suiker en de eieren tot een romige structuur. Zeef de bloem en schep die samen met het natriumbicarbonaat onder je mengsel.

Als het mengsel goed doorgeroerd is, vul je een spuitzak met dit beslag.

Voorverwarm je wafelbakijzer en bestrijk het met gesmolten boter.

Spuit een reep beslag op de bakplaten en bak je wafels volgens de richtlijnen van je wafelijzer tot ze een mooi kleurtje hebben. Haal ze van het wafelijzer af met een wafelvork en laat ze afkoelen op een taartrooster.

Zin in variatie? Voeg de zeste van citroen of sinaasappel aan je deeg toe. Heerlijk verfrissend!