Tijd om de oogst binnen te halen ! Verwerk je kruiden tot de heerlijkste lekkernijen of medicinale preparaten.

Vind je het ook zo’n zonde dat je in de winter je kruiden niet kunt gebruiken ? Met deze 5 tips geniet het hele jaar van je oogst !

Kruiden uit de tuin van Creosa Aroma Experience

1/ Droog kruiden

Je kan natuurlijk gebruik maken van een droogoventje om de meest delicate kruiden te laten drogen maar voor de meeste geurende kruiden heb je dat helemaal niet nodig.

Knip takjes salie en tijm af en hang ze in kleine busseltjes in een donkere ruimte ondersteboven op om te drogen. Zorg dat er voldoende ventilatie is in de ruimte om schimmelvorming tegen te gaan.

Eens gedroogd bewaar je de kruiden in lucht en lichtdichte containers. Je gedroogde kruiden gebruik je binnen het jaar op.

Laat hopbellen drogen en steek ze in je kussen. Hop zou ervoor zorgen dat je plezierige dromen hebt en een rustige slaap.

Hopbellen

Knip lavendel in twee delen af. Knip eerst de lavendelbloemen op de lengte die je wenst. Zo kan je mooie bosjes maken. Snoei dan je lavendel struiken korter zodat ze winterklaar zijn. Dit snoeisel laat je drogen op een groot laken. Probeer dagelijks de lavendel even te draaien tot alles goed gedroogd is.

Vul stoffen tasjes met deze lavendeltakjes voor de linnenkast, auto of om lekker te genieten in bad.

 

2/ gebruik je gedroogde kruiden om gerechten te parfumeren.

Tijm en salie zijn heerlijk in soepen, groenten en vleesgerechten.

Gevulde paddenstoelen

Neem grote paddenstoelen ( 3 per persoon) en verwijder de steeltjes. Smeer de champigonholte in met wat olijfolie waar je knoflook aan hebt toegevoegd. Maal de steeltjes heel fijn in de blender en meng met ½ platte kaas en ½ mozeralla. Voeg er een takje tijm aan toe en enkele blaadjes salie. Kruid indien nodig met peper en zout.

Schik alle champignons in een ovenschaal die je ingesmeerd hebt met wat olijfolie. Bak in de oven op 180 ° C tot ze gaar zijn. Heerlijk bij een stukje kippenwit of vis.

 

3/ Gebruik kruiden om thee te zetten.

Van gedroogde kruiden kan je thee zetten. Gebruik de bloemetjes van kamille voor een heerlijk kopje thee die rust geeft en je immuunsysteem helpt te stimuleren. Ook voor mensen met allergieën kan het drinken van kamillethee 3 x dag een grote hulp zijn.

Kamille drogen : knip de kamillebloemetjes net onder het kopje af en laten drogen op een stukje keukenrol. Eens droog  bewaar je het in een afgesloten, donkere container.

Kamille uit mijn tuin.

4/ Zet kruiden op azijn

Kruiden die iets moeilijker te drogen zijn kan je op azijn zetten. Ik zette mandarijnsalie op ½ appelazijn en ½ rode wijnazijn. Laat enkele dagen trekken en gebruik om salades en rauwkost maar ook fruitmelanges een extra kick te geven.

Dragon op azijn gebruik ik voor een van de lekkerste sauzen. Knip rijkelijk dragon en steek die in een fles die je afvult met witte azijn.

Bearnaisesaus

enkele takjes dragon

een halve citroenen

3 eierdopjes gastrique

3 eieren

250 g boter

enkele takjes tijm

10 peperbollen

3 sjalotten

een halve dl dragonazijn

een halve dl droge witte wijn

een halve dl water

pepers

zout

Bereiding

De gastrique

  • een halve dl water
  • een halve dl droge witte wijn
  • een halve dl dragonazijn

Schenk  deze 3 bovenstaande ingrediënten in een pot en verwarm het op een matig vuur.

  • 3 sjalotten
  • 10 peperbollen
  • enkele takjes tijm

Pel de sjalotten en snipper ze grof. Voeg de stukjes sjalot toe samen met de gekneusde peperbollen en de tijm. Laat het mengsel rustig tot een derde inkoken. Zeef je gastrique.

De bearnaisesaus bereiden

  • 250 g boter

Doe blokjes koude boter in een pannetje en smelt ze op een zacht vuur. Schep de witte vlokken uit de goudgele gesmolten boter. Zo houd je geklaarde boter over.

  • 3 eieren

Scheid de eieren, doe de dooiers in een pan die je nog niet op het vuur zet en klop ze los met een garde. Het eiwit gebruik je niet.

  • Neem maatjes gastrique : 3 eierdopjes

Voeg een deel van de gastrique toe en klop beide ingrediënten schuimig met de garde.

Zet nu je pan op een zacht vuur en blijf onophoudelijk kloppen met de garde. Neem de saus af en toe even weg van het vuur als je vind dat het te hard gaat. Als de temperatuur te hoog wordt zal je saus schiften. Blijf doorgaan tot je een schuimige gebonden saus overhoudt, waarin de garde z’n sporen nalaat.

Schenk de geklaarde boter beetje bij beetje bij het luchtige mengsel en blijf de hele tijd lang kloppen met de garde.

  • peper
  • zout
  • een halve citroenen

Neem de saus weg van het vuur en breng ze op smaak met peper, zout en een scheutje citroensap.

Snipper eventueel nog de blaadjes dragon (en kervel) fijn en meng de verse kruiden door de bearnaisesaus.

Heerlijk bij witte vis, steak of een bij frietjes !

 

5/ Zet kruiden op olie

Of het nu om de smaak is of voor medicinaal gebruik kruiden op olie zetten is supermakkelijk en heel lang houdbaar.

Gebruik een lekkere olijfolie om look, tijm, salie, lavendel, rozemarijn, bonenkruid, oregano, mierikswortel, … in te laten trekken. Deze combinatie is overheerlijk en zorgt door zijn bacteriedodende, schimmelwerende en opwarmende eigenschappen voor een goede bloedsomloop en een sterk gestel.

Vergeet ook niet enkele flessen extra te maken om cadeau te doen !

Vul een ijsblokjeshouder met lekkere olie en steek daar je verse kruiden. Bewaar in de diepvriezer. Makkelijk als je je gerechten extra op smaak wil brengen.

Kruiden in olijfolie in de diepvriezer.

Maak goudsbloemolie

Trek de bloemblaadjes van de goudsbloem af en laat trekken op een olie naar keuze. Zonnebloemolie wordt hier vaak voor aangeraden maar ik vind dat je eender welke olie hiervoor kan gebruiken die bij jouw type huid past. Amandelolie is heel huidverzorgend maar een beetje vetter dan abrikozenpitolie die ook aanbevolen wordt voor babymassage maar ook om rimpeltjes weg te werken. Argan olie is heel geschikt bij psoriasis en bij droge huid en avocado olie is dan weer geschikter voor de droge, rijpere huid. De meeste kiezen om de goudsbloem te laten trekken in sojaolie, olijfolie of zonnebloemolie.  Laat minimum een maand trekken zodat de bloemen hun werkzame stoffen kunnen afgeven.

Goudsbloem olie

Deze afgewerkte olie is een prima aftersun, helpt bij doorligwonden, gesprongen adertjes, gebarsten, schilferige en droge huid.

Inwendig kan je deze olie ook inzetten bij spijsverteringsproblemen en om het hart te ondersteunen.

Nog meer tips om kruiden te verwerken ?

Koken met kruiden (extracten)

Boek Creatief met kruiden en essentiële olie

 

Lieve groeten,

Creosa