Maart Kiemmaand, tijd om lekkere plannen te maken voor je tuin, balkon of keukentuintje !

De eerste zonnestralen zorgen bij iedereen voor lentekriebels. Het is tijd om je eerste kruiden  voor je moestuin, balkon of keukentuintje uit te zaaien. Je kan als eens een kijkje gaan nemen bij een plantencenter in je buurt zodat je wat inspiratie opdoet. En waarom niet beginnen met iets makkelijk zoals peterselie ?          Peterselie groeit snel en staat prachtig in de tuin, op een balkon of op een zonnig plekje in je woning.

Petroselinum betekent ‘selderij van de rotsen’. Dit tuinplantje groeit graag op rotsen en kalksteen. Sativum is de platte variant, Crispum is de gekrulde versie die het meest voorkomt in onze tuinen.

Wat is het?
Een aromatische, winterharde plant met een witte penwortel die tot 90 centimeter hoog kan worden. Zowel bij de gekrulde als de platte peterselie verschijnen er kleine geel-groene bloemen in schermen, om dan later zaadjes te vormen.

      Essentiële olie van peterselie                                                                                                 kan uit het blad of zaad worden gehaald. Hier gaan we van het blad uit en wordt de olie verkregen door stoomdestillatie van de bladeren. We hebben 35 kilogram nodig voor 1 liter olie.

Geschiedenis
Peterselie werd door de Romeinen en de Grieken als decoratiemateriaal gebruikt. Slingers van peterselie werden aan de gasten uitgedeeld en winnaars werden gekroond met dit groene kruidje. De Grieken gebruikten het zowel als grafversiering als in de tuin. Ze droegen takjes peterselie in het haar tijdens banketten als feestelijke noot en om de eetlust op te wekken. De Romeinen hingen slingers van peterselie op om te voorkomen dat ze vergiftigd zouden worden. Nog steeds kan peterselie de geur van knoflook maskeren. Een weetje dat we hebben overgehouden aan de Romeinen. Karel de Grote zorgde ervoor dat peterselie in kloostertuinen werd gekweekt. Hij vaardigde vele verordeningen uit. Een daarvan was Capitulare de villis, een werk dat nauwkeurig beschreef hoe de goederen van de heerser op landbouwkundig vlak door het hele rijk heen moesten worden beheerd. In hoofdstuk 70 van dit voorschriftenboek staat een opsomming van de planten die op elk landgoed waar Karel de Grote weleens kon verblijven, moesten worden gekweekt. Een van die planten was peterselie. Slechts pas vanaf de middeleeuwen werd het blad van het kruid in de keuken gebruikt. Daarvoor gebruikte men de wortels en de zaden bij de behandeling van nierontsteking en nierstenen. Van oorsprong komt peterselie uit Egypte, Zuidoost-Europa, West-Azië en het gebied rond de Middellandse Zee. Tegenwoordig is peterselie het meest gekweekte kruid van Europa.

Peterselie zaaien

Je kunt peterselie zaaien tussen maart en augustus.

Zorg voordat je begint, dat de bovenste 10 centimeter van je moestuin bedekt is met biologische moestuingrond. Plant de peterseliezaadjes  in de grond 20 cm uit elkaar. Bedek de zaadjes met aarde, zodat ze een halve tot 1 cm diep komen te liggen. Druk de aarde niet aan! Vervolgens begint de verzorging van de jonge plantjes. Geef ze voldoende water en voeding. En houd je moestuin onkruidvrij. Vrij snel zie je de zaadjes al kiemen !
Na ongeveer 6 tot 8 weken kun je de peterselie oogsten.

WEETJES
Je kunt alles gebruiken van deze plant. De wortels kun je verwerken in soepen, de stengels in geurige sauzen en bouillons en het kruid past in al je gerechten als versiering maar ook als smaakmaker.

Gebruik

Peterselie wordt nog steeds gebruikt als algemeen tonicum dat de circulatie stimuleert en toxinen helpt af te voeren. Platte peterselie wordt vaak vervangen door de krulversie, omdat die langer bewaart. Maar de platte peterselie heeft de rijkste smaak. Rijk aan vitamine A en C bevat peterselie ook nog een stof: apigenine. Apigenine wordt erkend als een bioactieve flavonoïde met ontstekingsremmende, antioxiderende, antiangiogene, allergiewerende, anti-genotoxische en kankerwerende eigenschappen.

Peterselie is rijk aan foliumzuur (foliumzuur is ook betrokken bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg bij een foetus en de synthese van de rode bloedcellen), antioxidanten en vezels. Het is een grote bron van chlorofyl (werkt als een ontgifter), calcium, silicium en boron (een belangrijke bron van oestrogenen). Het wonderkruidje helpt ontstekingen en bacteriën te bestrijden.
Opgepast
Peterselie werkt vochtafdrijvend. Wees mild bij het gebruik tijdens de zwangerschap en bij geval van nierontstekingen en nierstenen. Essentiële olie van peterselie gebruik je beter niet inwendig. Uitwendig alleen op advies van een degelijke aromatherapeut.

Geef peterselie een vaste plaats in je keuken. Mooie bloempotten met kruiden staan heel gezellig. Laat je kinderen kruiden zaaien en de bloempotten beschilderen. Je kunt ze zo langzaam leren waar ze allemaal goed voor zijn. Peterselie helpt om insecten van je rozen, tomaten, wortelen of asperges af te houden in de tuin. Zaai peterselie in je tuin tussen de groenten en bloemen.

Heerlijke peterseliepesto
Ingrediënten
100 g gemengde noten
2 teentjes knoflook
olijfolie
peterselie (liefst platte voor een rijke smaak)
Parmezaanse kaas
avocado-olie
peper en zout
Bereiding
• Rooster de gemengde noten in een pan. Blijf erbij staan, want eens de noten beginnen te kleuren, gaat het heel snel. Neem de pan van het vuur en leg ze even in een schaaltje (anders blijven ze nog in de pan doorbakken).
• Maak de knoflookteentjes schoon.
• Doe de noten, de knoflook en een goede scheut olijfolie in de blender. Blend even. Voeg daarna de gewassen peterselie toe. Je hoeft niet alleen de blaadjes erin te doen, je mag zeker ook enkele takjes toevoegen. Voeg indien nodig nog olijfolie toe.
• Alles goed geblend? Dan voeg je op het einde Parmezaanse kaas naar smaak toe met een scheutje avocado-olie.
• Proef even. Indien nodig kruid af met peper en zout.
Maak genoeg van deze heerlijke pesto. In de koelkast bewaart hij zeker twee weken. De pesto is lekker op pasta, maar ook in de soep, op gepofte aardappelen, op een tosti en gestoomde vis.

Een recept uit “Koken met kruiden(extracten)”
ISBN 9789059087835 177 blz. | € 27,50 | Gebonden
Davidsfonds Uitgeverij
Verkrijgbaar in de betere boekhandel of via

Koken met kruiden (extracten)

Foto: Roos Mestdagh uit “Koken met kruiden (extracten)

Save the date !

Zondag 22 april 2018 Erfgoeddag

De hele dag kan je gratis Leuven verkennen ! Wij verzorgen de activiteiten in de Kruidtuin; een van de mooiste plekjes in Leuven. Met gegarandeerd veel inspiratie voor je moestuin, balkon of keukentuintje.

Hou onze volgende nieuwsbrief in de gaten voor het volledige programma.