Over Creosa

 

Ik ben Creosa Govaers, na een echtscheiding zette ik mijn bakkerij en chocoladezaak alleen voort en werkte 90 uur per week. Mijn lichaam begon te sputteren. En toen ging het niet meer. Drie jaar lang was ik pijnpatiënt. Driemaal per week ging ik richting dokter, die mij morfine gaf, zodat ik nog een beetje normaal kon functioneren. Op een dag schreef hij een brief voor mij: “Ik, dokter Nijs, verklaar hierbij dat mevrouw Creosa Govaers wegens medische redenen verplicht is haar zaak te sluiten.”

Het nieuws sloeg in als een bom. Hoe moest het nu verder? Ik had nog zoveel af te betalen; de uitkering van de ziekteverzekering voor zelfstandigen stelde niets voor. Ik maakte me vooral zorgen over wat mijn klanten ervan zouden denken. Een laatste weekend draaide ik mee en toen was het einde verhaal. De winkels werden gesloten. We vonden niemand om ze over te nemen.

De tijd die volgde was nog erger. Het enige wat ik kon doen was slapen, de pijn verbijten en zien hoe de spaarcenten als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik zat financieel, emotioneel en lichamelijk aan de grond. In mijn weinige goede perioden probeerde ik me remedies van vroeger te herinneren. Dankzij mijn interesse voor kruiden, bezat ik veel kruidenboeken. Ik probeerde er elke dag een paar bladzijden in te lezen en begon sommige remedies met succes toe te passen. En langzaam maar zeker kroop ik uit het zwarte gat. Klanten van de bakkerij, van wie ik lang niets meer had gehoord, klopten aan voor een massage en genezende kruiden of oliën. Zo werd mijn eigen praktijk, die ik pas als mogelijkheid zag na mijn loopbaan in de bakkerij, ineens een feit.

Ik organiseerde workshops met kruiden en essentiële oliën. Vooral op de kruidensessies kwamen veel mensen af. Omdat ik intussen een expert was in het gebruik van essentiële oliën en kruiden, volgden er al snel ook opleidingen. Eerst voor iedereen met interesse; later voor zorgverleners, apothekers, fysiotherapeuten en artsen. Ik doopte mijn nieuwe onderneming Creosa Aroma Experience en organiseerde een tentoonstelling over het belang van kruiden en geuren: Expo Herba Sacra.

De laatste jaren schrijf ik een wekelijkse column over mijn werk en verschenen er drie boeken van mijn hand. Wekelijks kunnen mensen bij mij terecht voor consultaties. Waar ik zuivere en 100% natuurlijke middelen gebruik zodat mensen zich als snel beter gaan voelen.

Privé ging het me ook weer voor de wind. Ik had één blind date, we werden een echtpaar en kregen samen een fantastische dochter. Ons leven is elke dag gevuld met kruiden en essentiële oliën. Soms om te behandelen; maar vaak om samen volop te genieten van het leven.

Mijn dank gaat uit naar iedereen die mijn kruidenpad gekruist heeft. Jullie zijn mijn essentiële inspiratie.

Creosa

 

Haar kruidenwerken :

Haar eerste boek “Koken met kruiden (extracten)”Uitgeverij Davidsfonds verscheen in september 2016. Het werd genomineerd als Best Single Subject Book van The Gourmand World Cookbook Awards.

Omdat ze haar passie graag wou delen op een interactieve manier creëerde ze voor Erfgoedcel een reizende tentoonstelling; Expo Herba Sacra (2017). Bezoekers kunnen ontdekken hoe geuren en kruiden over alle nationaliteiten heen een enorme invloed hebben op onze gezondheid en ons algemeen welbevinden.

Haar tweede boek “Creatief met kruiden en essentiële oliën” (2017) toont hoe je kruiden en essentiële oliën voor veel meer dan een lekkere thee kan gebruiken. Het boek werd zeer goed onthaald en was in een mum van tijd uitverkocht.

Al snel kwam de vraag om een derde boek te schrijven met haar eigen natuurlijke remedies.

Eind september 2018 verscheen haar nieuw boek” De natuur als medicijn “.

De natuur als medicijn biedt een inkijkje in de fascinerende wereld van geneeskrachtige kruiden, van heemstthee tegen oorontsteking tot geraniumolie tegen eczeem. In dit boek beschrijft ze in toegankelijke taal de toepassing van plantaardige producten bij specifieke aandoeningen. Ze geeft volop tips voor bereidingswijze en toediening, en beschrijft van een tiental kruiden hoe je ze zelf kunt kweken. Het boek is laagdrempelig en biedt voor elk wat wils, van de doorgewinterde liefhebber tot beginners in de kruidenleer.

Onder de naam Créosa Aroma Experience geeft kruidenkenner en aromatherapeute Créosa Govaers workshops en lezingen en organiseert ze opleidingen en creatieve kruidenwandelingen. Bedrijven doen beroep op haar expertise bij het ontwikkelen van natuurlijke producten en het verhogen van het algemeen welbevinden van hun medewerkers.

Startend vanuit haar praktijk en haar ervaring wordt ze vaak gevraagd voor lezingen voor o.a. de Hogeschool Antwerpen, de Kruidtuin Leuven, de Braille liga, het Apotheek Museum Maaseik en grote bedrijven die haar kennis binnen hun werkomgeving gebruiken.

Wekelijks verschijnt er een kruidencolumn met kruidige tips en recepten voor een goede gezondheid in PrimoTV Magazine.

Creosa Aroma Experience

St-Lodewijkstraat 74  3600 Genk

www.creosa.be  info@creosa.be

+32(0)475/31.23.92

Interview Creosa verschenen in Primo Tv gids