Over Creosa

 

Mijn naam is Creosa Govaers, kruidenmama zoals mijn dochter mij graag noemt.

Jaren geleden was ik getrouwd en baatte ik samen met mijn echtgenoot een bakkerij en een chocolaterie uit. De zaken draaiden goed maar mijn huwelijk ging achteruit. En zoals dat soms gaat moesten we afscheid van elkaar nemen.

Ik zette alleen de zaken voort en werkte 90 uren per week. Tot op een dag mijn lichaam begon te sputteren en ik drie jaar lang pijnpatiënt werd. Iedere week ging ik drie keer naar de pijndokter die mij morfine inspuitingen gaf zodat ik nog een klein beetje normaal kon functioneren. Op een dag schreef hij een brief voor mij “ Ik Dr Nijs, verklaar hierbij dat Mevrouw Créosa Govaers wegens medische redenen verplicht is om haar zaak te sluiten”. Het nieuws sloeg bij in als een bom. Hoe moest het nu ? Ik had nog zoveel af te betalen; de ziekteverzekering  voor zelfstandigen stelde niets voor en nog erger, “wat zouden de mensen ervan denken “. Nog een laatste weekend draaide ik mee en toen was het einde verhaal. De winkels werden gesloten. Een overnemer werd niet gevonden. De tijd die daarop volgde was zowaar nog erger. Het enige wat ik kon doen was slapen, de pijn verbijten en zien hoe alle financiën als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik zat financieel, emotioneel en lichamelijk aan de grond.

Tussen mijn weinige goede buien probeerde ik me remedies van vroeger te herinneren. Door de kruideninteresse die ik al veel eerder had bezat ik enorm veel kruidenboeken. Ik probeerde iedere dag tussen mijn slaapsessies enkele bladzijden van deze boeken te lezen en begon enkele remedies met succes toe te passen. En stilaan kroop ik uit mijn zwarte gat. Klanten van de bakkerij waar ik lang niets meer van gehoord had kwamen aankloppen voor massages en remedies. En zo werd mijn praktijk die ik eerst alleen haalbaar zag “als ik ooit met pensioen ga” ineens een feit.

Van mijn praktijk uit kwam de vraag om eens kruiden kookworkshop te organiseren en toen een kruiden kinderworkshop daarna een glutenvrije, een lactosevrije, een schoonheid, een creatieve en een chocolade workshop. Omdat ik ondertussen een experte was geworden in het gebruik van essentiële oliën en kruiden volgden er automatisch ook opleidingen. Eerst voor al wie geïnteresseerd was; later voor zorgverstrekkers, apothekers, kinesisten en dokters. Ik doopte mijn zaak tot “Creosa Aroma Experience” en creëerde een tentoonstelling die het belang van kruiden en geuren verteld “Expo Herba Sacra”. Sinds enkele jaren schrijf ik artikels en verschenen er twee boeken. Koken met kruiden (extracten) en Creatief met kruiden en essentiële oliën. Een derde boek is in voorbereiding.

Op privévlak ging het mij ook voor de wind.

Ik had één blind date, trouwde ermee en we kregen een fantastische dochter. Ons leven is iedere gevuld met kruiden en essentiële oliën. Soms om te behandelen; maar vaak om volop te genieten van het leven.

Creosa Aroma Experience

St-Lodewijkstraat 74  3600 Genk

www.creosa.be  info@creosa.be

+32(0)475/31.23.92