“De ideale barbecue-geuren/kruiden om je BBQ-moment nog langer te laten duren.”

10 kruiden met smaak.

Verse of gedroogde kruiden gebruiken om je vlees of vis te marineren, je groenten op smaak te brengen of je barbecue die extra kick te geven. Overal is er keuze in overvloed. Met deze 10 kruiden kan jij scoren en lekker lang genieten van je barbecue.

1 Tijm

Er bestaan meer dan 400 soorten tijm. Van een krachtige smaak tot tijm met citroen en appelsien. Omdat ze vaak worden gebruikt om de weerstand te verhogen, makkelijk groeien en overal verkrijgbaar zijn noemde men tijm ook het antibioticum voor het arme volk.

Rits de blaadjes van de steeltjes en gebruik tijm in olijfolie. Afkruiden met peper en zout. Serveer met stukjes brood die je geroosterd hebt op de barbecue samen met een lekker aperitiefje. Tijm zal de eetlust opwekken en is dus een ideale starter.

2 Marjolein

Dit heerlijke kruid dat oorspronkelijk uit Azië komt is verwant met wilde marjolein of oregano maar heeft een zoetere en mildere smaak. De Grieken gebruikten dit kruid al bij spijsverteringsklachten, hoge bloeddruk en om te kalmeren. Ideaal voor een zenmomentje aan je barbecue.

Marjolein is heerlijk op pizza, pasta, in tomatensaus en in groenteschotels.

Neem enkele grote champignons. Verwijder het steeltje, vul de champignons op met een mengeling van de gemixte steeltjes, broodkruim, gemalen kaas en marjolein. Laat in een pannetje garen op de barbecue.

3 Bonenkruid

Dit schattige kruid groeit goed in de tuin. Ideaal als bodembedekker zorgt het ook nog voor mooie paarse bloemetjes. Bonenkruid wordt vaak als maagversterker gebruikt en verdrijft pijn bij reuma en artritis.

Er bestaat niets lekkerder dan een goed gebakken worst op smaak gebracht met bonenkruid. Voor een lekkere saus erbij gebruik je Roma tomaten, look, tijm en bonenkruid. Als de tomaten samen met de kruiden gegaard hebben op de barbecue strooi je er lichtjes wat kandij suiker op om de aciditeit van de tomaten te minderen. Serveer met een krokant gebakken worstje.

4 Rozemarijn

Afkomstig van de kusten van de middellandse zee kreeg dit kruid de toepasselijke naam dauw van de zee. Rozemarijn werkt bloedzuiverend en helpt bij reuma, jicht en concentratieproblemen. Griekse studenten droegen tijdens hun studies kroontjes van rozemarijn voor betere schoolprestaties.

Rozemarijn is geschikt bij schaaldieren, lams en bij zoete gerechten. Strooi een mengeling van gehakte noten samen met witte suiker en enkele takjes rozemarijn in een gietijzeren pannetje en zet op de grill. Laat karamelliseren en roer regelmatig. Opgepast dit wordt zeer heet. Eens goed gekleurd neem van het vuur en laat afkoelen. Als het geheel koud is breek je het in stukken en heb je een heerlijk zoet afsluitertje.

 

 5 basilicum

Basilicum is in vele plaatsen van de wereld een heilig kruid. In Malta betekent het zetten van basilicum aan weerszijden van een raam zelfs dat een vrouw huwbaar is.  Samen met anijs en venkel vormt basilicum een ideaal maagmiddel dat geschikt is voor iedereen.

Vers altijd lekker met schijfjes tomaat, mozzarella, olijfolie, balsamico en peper en zout. Gedroogde basilicum behoudt beter zijn smaak bij warme gerechten. Smeer stukjes zalm in met olijfolie en gedroogde basilicum en bak zachtjes gaar op de barbecue.

6 Salie

Dit kruid wat makkelijk in alle tuinen en op balkons geplant kan worden staat ervoor gekend dat het de zintuigen en het geheugen kan prikkelen en de weerstand enorm verhoogd. De naam salie komt van Salvare wat redden of genezen betekent.

Verse salie kan je gebruiken om extra smaak te geven aan koteletjes . Maar het is ook heerlijk bij een frisse aardappelsalade. Kook wat aardappelen en laat uitlekken en afkoelen, meng met wat rode wijnazijn, stukjes appel en strooi fijngehakte salie erop.

7 Lavendel

Je hebt misschien al lavendel gebruikt om het linnen te begeuren of decoratief in huis geplaatst. Maar lavendel maakt een essentieel onderdeel uit van Provençaalse kruiden. Door zijn bacteriedodende en ontspannende eigenschappen wordt het ook vaak verwerkt in thee en honing.

Rits de lavandelbloemetjes van de steeltjes en meng ze in honing die goed lopend is. Laat enkele dagen trekken. Gebruik deze honing om sauzen op smaak te brengen of smeer de spareribs ermee in en laat mooi karamelliseren op de grill.

Alle bovenstaande kruiden vormen samen de Provençaalse kruiden. Lekker, op de barbecue maar de Fransen gebruiken het ook in gratin, court-bouillons, marinades, salades en stoverijen. De echte Provençaalse kruiden melanges dragen het label Rouge en bevatten minimum 4 % essentiële olie. Doordat er terug meer vraag is naar authentieke Provençaalse kruiden zijn er in Frankrijk nieuwe kwekerijen uit de grond gestampt.

Provençaalse kruidenmix zelf maken:

Gebruik hiervoor gedroogde kruiden . 4 delen marjolein, 4 delen tijm, 4 delen bonenkruid, 2 delen rozemarijn, 2 delen basilicum, 1 deel salie en 1 deel lavendel. Meng alles goed door en bewaar in een luchtdichte en donkere container.

8 Peterselie

De Grieken versierden hun feesttafels en zichzelf met peterselie. Omdat peterselie ervoor gekend staat dat het de lookgeur kan wegnemen dachten de Grieken dat het hun ook kon beschermen tegen het kwaad.

Peterselie heeft de bijnaam selderij van de rotsen. Krulpeterselie is een variatie die ontstaan is omdat men behoefte had aan een peterseliesoort die men makkelijker kon bewaren. Platte peterselie heeft een rijkere smaak.

Gedroogde peterselie is ideaal om te verwerken in kruidenboter. De smaak en de kleur zijn intenser . Neem echte boter en laat hem zacht worden. Meng met een fijn gesneden lookteentje en sjalot, twee eetlepels gedroogde peterselie en eventueel peper en zout. Stort het in aardewerk potjes en laat opstijven in de koelkast. Je kan hiervan ook grote hoeveelheden maken en bewaren in de diepvries. Ideaal voor een onverwachte barbecue.

9 Knoflook

Deze sterk geurende plant afkomstig uit Centraal Azië geeft enkel zijn geur af als je de knoflookteentjes plet. Look is een algemeen tonicum. Zelfs de piramidebouwers wisten dat het een goede gezondheid kon ondersteunen. Ze gebruikten knoflook samen met radijzen en ajuinen voor een sterk gestel. Vaak opgelegd op azijn bracht het zelfs bescherming tegen de pest en werd het verwerkt in soepen en sauzen.

Verwerk fijngesneden knoflook  in je gerechten en marinades. Maar het is ook de perfecte afsluiter van je barbecue omdat het vuur dan al wat zwakker is.

Gebruik een stuk onbehandeld eikenhout en leg deze in het water. Hierdoor zal er een extra rookeffect ontstaan. Leg nu je stuk hout tussen de nog gloeiende kolen. Leg hele ongepelde bollen knoflook op de grill en zet er een deksel bovenop. Laat de knoflook 10 minuten roken.

Neem het deksel eraf en laat de knoflook eventueel nog zachtjes verder garen. Heerlijk om achteraf te verwerken in pasta die je op vlees en groenten smeert.

10 Eikenhout brandt traag en laat je nog lekker lang nagenieten van de barbecue. Met zijn typische geur zorgt hij voor een ideaal zenmoment.