Hoera, ik ben jarig !

Het is alweer even geleden dat ik uit een kool gekropen kwam. De ooievaar had die dag verlof en vermits ik zou uitgroeien tot een vrouw die graag in de keuken staat was het vanzelfsprekend dat ik mijn tijd zou doorbrengen in een Savooikool. Deze grote groente met zijn zachte bladeren en een uitgesproken smaak is nog altijd mijn favoriete vitaminebom voor al mijn gerechten.

Het is een van de oudste koolsoorten, die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Ze is vernoemd naar Savoye een streek die deels in Frankrijk en Noord-Italie ligt. Barstensvol vit C combineer in deze groente graag met een vrucht barstensvol vit D.  Avocado olie

Ik hou van de vrucht. Maar, nog veel meer van de avocado olie. Zijn heerlijke intense smaak kan je eindeloos combineren met groenten, vlees, vis en pasta.

Deze vette plantenolie wordt geperst uit het gedroogde vruchtvlees van de avocado. De naam is afgeleid van de Azteekse naam ahuacatl wat betekent  boter uit het bos.

Avocado kan je goed bewaren door de antioxidanten en vit E die erin zit. Hij bezit ook een hoog aantal aan vit D. + VIT A.

En je kan hem ook gebruiken op de huid. Avocado olie verzorgt, voedt en gehydrateerdt de huid. Hij helpt littekens te doen verdwijnen en pigmenten te doen vervagen. Bij droge, gebarsten huid en rimpels gaat hij helpen meer vocht  vast te houden zodat de huid gladder wordt.

Gepaneerde kip met salade van brocoli, savooikool en courgette.

Benodigdheden :

1 Broccoli

1 Savooikool ( of enkele bladeren)

1 courgette

Olijfolie

Avocado olie

Sesamzaadjes

Bloem

Eiwit

Peper en zout

Neem kippenfilets en wikkel ze in clingfolie. Maak ze dunner en platter door er met een deegrol op te kloppen. Als je ze dun genoeg zijn; haal je ze uit de folie en wentel je ze in de bloem die je vooraf hebt gekruid met peper en zout. Wentel ze in een losgeklopt eiwit en druk daarna de kip stevig in de sesamzaadjes.

Laat 30 minuten opstijven in de koelkast. Hierdoor zal er
een mooier korstje ontstaan tijdens het bakken.

Snij de courgette tot dunne spaghettislierten, snij kleine broccoliroosjes en snij de savooikool ook in zo dun mogelijke slierten. Meng alles samen in een kom en voeg 3 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels avocado olie toe. Kruid het geheel met peper en zout.

Bak de kip langzaam in een pan. Niet te heet, anders verbranden de sesamzaadjes.

Serveer de kip met een rijkelijke portie salade.

Een heerlijk licht  gerecht die je hongergevoel meteen zal stillen. Spaghetti courgette wordt vaak gebruikt ter vervanging van pasta en is een heerlijke combinatie met avocado olie.

Mocht je het vanavond moeten uitleggen :

Kinderen komen uit de rode kool:
Kinderen hadden niets met papa en mama te maken, zij groeiden gewoon op het land, in de rode kool. Dit kon ook bloemkool zijn, er stonden er genoeg van op het land, dus er konden nog heel wat kindjes komen. Het kindje groeide in de kool en werd er op het juiste moment uitgehaald. Of het kindje het dan niet koud had in de winter, daar werd nooit antwoord op gegeven!

Oorsprong
Het verhaal van de rode kool vindt zijn oorsprong waarschijnlijk doordat de vruchtzak waarin het kindje heeft gezeten, rood doorbloed is. Wanneer je hier na de geboorte je hand in steekt en hem tegen het licht houdt, lijkt het net een blad van een rode kool!

Dank je wel aan iedereen die samen met mij weer genoten, gelachen, gesmuld , gewerkt of gewoon naast mij gezeten heeft.

Ik hou van jullie allemaal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *