Kruidenboter met Peterselie (Petroselinum sativum)

Peterselie wordt nog steeds gebruikt als algemeen tonicum dat de circulatie stimuleert en toxinen helpt af te voeren. Platte peterselie wordt vaak vervangen door de krulversie, omdat die langer bewaart. Maar de platte peterselie heeft de rijkste smaak.

Foto By Creosa

Rijk aan vitamine A en C bevat peterselie ook nog een stof: apigenine. Apigenine wordt erkend als een bioactieve flavonoïde met ontstekingsremmende, antioxiderende, antiangiogene, allergiewerende, anti-genotoxische en kankerwerende eigenschappen.


Gedroogde peterselie is ideaal om te verwerken in kruidenboter. De smaak en de kleur zijn intenser .

Neem 250 gram echte boter en laat hem zacht worden. Meng met een fijn gesneden lookteentje en sjalot, twee eetlepels gedroogde peterselie, 1 eetlepel gedroogde brandnetel en eventueel peper en zout. Stort het in aardewerk potjes en laat opstijven in de koelkast. Je kan hiervan ook grote hoeveelheden maken en bewaren in de diepvries. Ideaal voor een onverwachte barbecue.