“Schol” waarom je moet drinken in 2017 !

allez schol he en da we ze nog lang meugen meugen

Het is weer de tijd van het jaar. De uitnodigingen voor Nieuwjaarsrecepties vliegen ons om de oren. De goede voornemens worden verkondigd maar, moeten nog even in de ijskast naast de jeneverfles die regelmatig bovengehaald wordt om te klinken op het nieuwe jaar.

Gelukkig kan je met jeneverbes ook detoxen !

Als je op zoek bent naar een lekkere jenever moet je beslist eens langs het Jenevermuseum in Hasselt gaan. Hun enorme kennis en bewondering voor de jeneverbes en andere kruiden die verwerkt en gedestilleerd kunnen worden zorgen voor een prachtig belevingsparcours doorheen het museum. Oude objecten die ze hebben aangekocht of die geschonken zijn vindt je hier allemaal terug. Glazen,  affiches, een kruidencarrousel, koperen destilleerketels, afvulmachines tot etiketkasten ademen het rijke jeneververleden van Hasselt.

Vanaf 5 februari start er een nieuwe expo ” Iedereen Jeneverbaron”. Afgelopen jaar hebben ze aan de Hasselaren gevraagd of ze een object of verhaal hadden over het jenevererfgoed. Hieruit werd een  selectie gemaakt die aangevuld werd met eigen objecten. De moeite waard om te bezoeken met als afsluiter natuurlijk een lekkere borrel.

Jeneverbes

Al eeuwen weet men dat jeneverbes in staat is ontstekingen en vuil uit het lichaam te verwijderen.  De Griekse wijsgeer Hippocrates verbond is zijn humorale theorie : vier levenssappen voor vier soorten temperament. De flegmaticus heeft het meeste slijm; deze mensen hebben daardoor vaak nood aan zout. De cholericus heeft het meeste gal heeft het meeste nood aan droogbitter en warm om zijn cholère in bedwang te houden. De melancholicus die het meeste zwarte gal heeft behoefte aan zuur. De sanguinicus heeft het meeste bloed en moet zoet tot zich nemen. Volgens Jacob van Maerlant een schrijver uit de dertiende eeuw ( Hij schreef onder andere Der naturen bloeme de eerste natuurencyclopedie in de volkstaal.) is jenever heet ende droghe van manieren.  Zij wisten dus al dat jeneverbes bij reuma en jicht enorm kan helpen door zijn zuiverende en verwarmende kwaliteiten.

De sterk bacteriedodende eigenschappen van jeneverbes werden gebruikt tijdens pestepidemies. Hopen takken werden in de straten in brand gestoken. In ziekenhuizen ging men jeneverbes roken en  bij  het broodbakken werd er jeneverbes aan het vuur toegevoegd. Pastoors werden ingehuldigd met jeneverbes en pasgetrouwden kregen jeneverbes als bescherming mee naar huis.

Geen wonder dat men er vroeg of laat lekkere drankjes zou van maken.        En dat ik er siropen en smeerpasta van zou maken.

Siroop van Jeneverbes en rozemarijn.  Wordt gebruikt bij reuma, jicht, artritis en bloedzuivering. Zowel rozemarijn als jeneverbes gaan het vuil afvoeren, het bloed reinigen en helpen vocht af te voeren. Een teveel aan urinzezuren dat pijn en ontstekingen veroorzaken worden hierdoor verminderd.

Maar, ook voor een algemene detox  kan je rozemarijn en jeneverbes inzetten. Ben je toe aan een zuiver begin na al die feesten ? Of heb je de afgelopen tijd veel medicatie moeten nemen en vindt je dat je aan een reiniging toe bent zodat je terug wat meer energie krijgt ? Dan neem je best een kuur van jeneverbes en  rozemarijnhydrolaat.

Opgepast, jeneverbes is niet geschikt voor mensen met nierproblemen.

Smeerpasta met oranjebitter voor grote mensen 🙂

Naast heerlijke jenevers produceert het jenevermuseum ook elixirs en een oranjebitter op basis van graanalcohol, sinaasappel, citroen en gedroogde, groene curaçao- of bitterzure appelsienschil, aangevuld met een infuus van orangettes en schillen van gerijpte bitterzure appelsienen.

Smeerpasta met oranjebitter

Benodigdheden : 1 Citroen, 100 ml oranjebitter, 115 gr boter, 100gr kandijsuiker, 100 gr witte suiker, 2 eieren, 2 eigelen, agar agar ( of een ander bindmiddel)

Werkwijze : Was de citroen en rasp de schil fijn. Halveer de citroen en pers ze fijn. Voeg het sap toe aan de geraspte schil samen met het elixir en roer dit samen met de suiker en de in blokjes gesneden boter in een pan op een zacht vuur. Kluts de eieren en de eigelen en schenk ze bij het citroen mengsel terwijl je dit goed doorroert.  Goed blijven roeren tot je ziet dat de pasta langzaam dikker wordt. Vind je de pasta niet dik genoeg voeg dan een beetje agar agar toe. Opletten dat het niet gaat schiften ! Haal de pan van het vuur en laat het mengsel schrikken door je pan in een kom met koud water te plaatsen. Klop alles nog eens goed tot door tot je een homogeen mengsel hebt. Giet je mengsel in potten met het deksel erop en bewaar in de koelkast.

Nog niet genoeg drank of jenever gehad ?

Het jeneveronderzoek loopt nog steeds verder. Conservator Davy Jacobs en zijn team zijn nog steeds op zoek naar persoonlijke verhalen rond jenevererfgoed. Heb jij nog recepten ?, heeft je familie in een jeneverstokerij gewerkt ?, werd er steevast een borrel gedronken tijdens doopfeesten, communiefeesten of samen met de facteur ? Dan ben jij de geschikte jeneverbaron.  Stuur je verhaal naar davy.jacobs@hasselt.be

Het koper wordt gepoetst, het hout geboend en de glazen afgewassen zodat het jenevermuseumteam je terug kan ontvangen vanaf 1 februari. Meer info :

http://www.jenevermuseum.be/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *