Tijm, het perfecte kruid voor je stem, keel en je ziel.

Toen ik van de week, “nadat ik al enkele dagen neuzen en keeltjes had verzorgt zelf ook verkouden werd”, moest ik net zoals mijn man en mijn dochter naar de tijmsiroop grijpen. Een eeuwenoud middeltje dat wonderen verricht voor de keel, stembanden en longen. Van neusverkoudheid, diepe en zware hoest tot zelfs chronische bronchitis en longontsteking. Tijm helpt bij al deze kwalen

Siroop tijm, gember en ravintsara  Siroop tijm, gember en ravintsara

De Grieken en Romeinen noemden tijm ” het antibioticum voor het volk”. Maar, buiten zijn geneeskrachtige eigenschappen is het ook een leuk en lekker kruid.

Party Thyme

Je kan tijm linalol verdampen ( deze is geschikt voor jong en oud en zelfs zwangere vrouwen) omdat hij een grote hulp is bij bacteriële en virale infecties. Bij uitputting en vermoeidheid gaat hij stimulerend werken. Ideaal als na een dag snuiten de vermoeidheid toeslaat.

Als je takjes tijm toevoegt aan je badwater zal het helpen bij spier, gewrichts- en reumapijn.  Neem hiervoor een washandje dat je vult met een mengeling van havermout en takjes tijm. Knoop je washandje toe met een touwtje of een elastiekje en leg het in bad. De havermout zal je samen met de tijm helpen om de pijn te verdrijven.

De kleur van de bloem, roze, is de kleur van de ziel en het zesde chakra. Het maakt deel uit van de Provencaalse drie eenheid.  Tijm voor de ziel, bonenkruid voor het lichaam en lavendel voor de geest.

Gebruik tijm dagelijks in je keuken.  Tijm zet de thymusklier aan  tot het produceren van infectiebestrijders. De thymusklier is een typische jeugdklier die de groei activeert en superbelangrijk is voor de ontwikkeling van je kind. Er verschijnen de laatste jaren ook veel publicaties waaruit blijkt dat de thymus een grote rol speelt bij het bestrijden van kanker. Voor onze dochter vermeng ik de tijm in honing. Iedere dag een koffielepeltje.

Voor een betere weerstand     Honing Lemon Delice

En het wordt verwerkt in lekkere recepten zoals een groentetaart of geitenkaasjes met een beurre blanc.

Ingrediënten voor 4 personen
3 à 4 eetlepels vloeibare honing
1 druppel essentiële olie van tijm linalol of verse tijm
2 druppels essentiële olie van citroen of zeste van citroen
4 geitenkaasjes per persoon (eventueel omwikkeld met spek)
1 grote rode ui
3 eetlepels ciderazijn (= appelazijn)
100 g boter

Bereiding
• Meng de honing samen met de essentiële olie.
• Verwarm de oven voor op 180 °C en zet je geitenkaasjes,al dan niet met spek omwikkeld, in de oven gedurende 10 à 15 minuten tot ze een mooie kleur hebben.
• Hak de ui fijn en laat deze in een pannetje even zweten in een klein beetje boter.
• Voeg nu de ciderazijn samen met de honing toe. Laat 1 à 2 minuten inkoken.
• Zet het vuur lager en voeg beetje bij beetje blokjes koude boter toe.
• Haal de kaasjes uit de oven en napeer ze met je honingsausje.
• Tip: dit sausje is ook reuzelekker bij gerechten van op de barbecue.

Zin in meer  ? Je kan bij ons terecht voor superleuke workshops en opleidingen rond kruiden en essentiële oliën. Workshops

Donderdag 2 februari  19 u : Kruidjes van liefde , Lezing Kruidenkenniscentrum Herckenrode

Zaterdag 11 februari 10 uur : Start vervolg basisopleiding aromatherapie

Zaterdag 4 maart 10-13 uur : Glutenvrij deel 1

Zaterdag 11 maart 10-13 uur : Suikervrij deel 1

Zaterdag 25 maart 10 uur :  Start Basisopleiding Aromatherapie in de zorgsector.

Zaterdag 25 maart 14-17 uur : Kookworkshop Kruidige Chocolade

Nog meer lekkere recepten : Koken met kruiden (extracten)

We zijn supertrots met on nominatie !

The Gourmand Awards jury is delighted to announce that Koken met Kruiden is the national winner in its category: Best Single Subject Book.

“Herbs are becoming very important . It is one of the new top trends this year worldwide. This is a good book.”

Edouard Cointreau, President of the Jury – Gourmand World Cookbook Awards

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *