Gember (Zingiber officinale) gaat je verwarmen; ook in bad.

Zingiber is afgeleid van het Sanskriet en het Pakriet Singabera, wat betekent: ‘in de vorm van een gewei’, duidend op de groei van de wortelstok. Maar het zou ook kunnen komen van Zanzibar, waar men gember uitvoert sinds de 15de eeuw.

Gember is een niet-winterharde, vaak eenjarig geteelde, rietachtige plant. De wortelstok, die vanbinnen lichtgeel is, heeft een bovengronds deel dat zich elk jaar vernieuwt. De rietachtige bladeren kunnen tot 3 meter hoog worden. In de zomer verschijnen er op kleinere, afzonderlijke bloeistengels geelgroene tot purperachtige bloemen, omgeven door een schutblad in de vorm van een kommetje. Na het afsterven van het blad is de wortelstok oogstbaar. De teelt van deze grillige, aromatische wortelstok, oorspronkelijk afkomstig uit India, vindt nu vooral plaats in Zuidoost-Azië. Er zijn meer dan vijftig soorten gember.

Ondanks het frisse aroma werkt gember verwarmend. En dat is ook waarom gember gebruikt wordt in de aromatherapie bij griep en kou.

 

Havermoutpap in bad

Foto Roos Mestdagh

75 g havermout

50 g natriumbicarbonaat

25 g melkpoeder

Gemberpoeder of enkele druppels essentiële olie van rauwe gember

goudsbloem

1 vanillestokje

• Meng in een blender de havermout, het natriumbicarbonaat en het melkpoeder totdat het geheel poedervormig en goed vermengd is.