Kruidige decoratie voor eindejaar,kom je gelukskoekjes halen en win speculaas specials !

Ben je ook ieder jaar op zoek naar een originele versiering voor het eindejaar? Met deze tips hoef je zelfs geen handige Harrie te zijn. Het is de symboliek die we uit het oog verloren zijn die de sfeer bepaalt.
Maar, ook de heerlijke geuren die je huis gaan vullen met warmte en liefde.

Zin om met ons mee te komen doen ?
Je kan je nog inschrijven voor bijzondere workshops :

2 DECEMBER ZATERDAG 10-13 uur.
wegens groot succes voor een tweede maal.

Creatief met kruiden en essentiële oliën Zepen, was en badproducten
Je maakt je eigen wasgel zonder allergenen, zeepjes met kaneel, havermoutpakketjes en badmelk.

€ 45 p/p. Creosa Aroma Experience Genk
inschrijven info@creosa.be


12 December Dinsdag 19-22 uur           

Creatief met kruiden en essentiële oliën Sfeer en cadeautjes

Een compleet nieuwe eindejaarsworkshop met gekruide avocaatlikeur,  verrassende speculaas en leuke decoratieve kruidencadeautjes.

Zoals ieder jaar deel ik graag mijn creatieve ideeën met jullie. Mooie versieringen en cadeautjes met een verhaal en uitleg over de achterliggende symboliek zorgen ervoor dat dit jaar jullie eindejaarsfeesten weer heel uniek en gezellig worden.

€ 45p/p. Creosa Aroma Experience Genk
Inschrijven info@creosa.be


Wist je dat vroeger kruiden en voedsel gebruikt  werden om geld, macht, liefde, geluk en een goede gezondheid aan te trekken ? De achterliggende symboliek zijn we vergeten maar toch passen we deze magische gebruiken vaak toe.

Pretzels, volgens de overlevering vierde men in Europa in de middeleeuwen de winterzonnewende met speciaal brood.  Dit brood was rond ter ere van de zon en in het midden gedraaid in de vorm van een gelijkbenig kruis die de vier seizoenen symboliseren. Lekker en het staat ook leuk in je kerstboom !
Lees verder en je ontdekt het recept en kruiden die je pretzel nog lekkerder maken.Omdat we allemaal graag geluk, liefde, geld en een goede gezondheid aantrekken vertel ik je naast de medicinale kwaliteiten ook over de symboliek van kruiden die vroeger vaak werd toegepast.


Kaneel, de oude Egyptenaren gebruikten rond 1450 voor onze jaartelling kaneel als medicijn en in hun religie. Kaneel wordt gelinkt aan liefdeseten; het werd daarom toegevoegd aan recepten om de liefde op te wekken. De essentiële olie stimuleert heel lichtjes de seksuele appetijt. Het stimuleert ook de circulatie en de hartwerking en wordt aangeraden bij reuma, spier en suikerpatiënten.

Goudsbloem, enkele eeuwen geleden was goudsbloem even gewoon als dille of salie. Deze heldere oranje bloembladeren mengde men in soepen en stoofpotten. De gedroogde bloembladeren gebruikte men om thee te maken waar men gelukkig van werd. Vandaag gebruikt men goudsbloemolie bij ontstekingen en huidproblemen. Thee verzacht het spijsverteringssysteem helpt bij menstruatieproblemen en ondersteunt het hart.


Leuk cadeautje voor Sint of eindejaar !
“Creatief met kruiden en essentiële oliën “


Kastanjes,  werden in Europa op 1 november na de avondmaaltijd op tafel gelegd om de zielen van de overledenen te voeden. Gepofte kastanjes werden gegeten om de liefde op te wekken maar ook om het bewustzijn te versterken en de spiritualiteit te beleven. Kastanjes werden in de broekzak gedragen als bescherming tegen reuma. Nu bestaan er allerlei voedingssupplementen met kastanje voor reuma, trombose en aambeien.

Laurier,  werd gewijd aan Griekse en Romeinse goden. Olympische winnaars werden ermee gekroond. Ze werden gelauwerd. In de Verenigde Staten mag je een wens doen als je een laurierblaadje in je eten vindt. Het kruid staat voor heling, reiniging en psychisch bewustzijn. Vandaag gebruiken we het vooral omdat het pijnverdovend, slijmoplossend, afvoerend, anti reumatisch en ontstoppend werkt op het lymfestelsel.

Marjolein, volgens Plinius groeide er een variant van dit kruid in de Romeinse en Griekse tuinen. Als de plant bloeide was de tuinman verzekerd van voldoende geld. Als de plant verwelkte was de eigenaar gedoemd tot armoede. Als we marjolein gaan verdampen gaat dit kruid een grote hulp zijn bij astma, sinusinfecties, bronchitis en kinkhoest. Opgepast ! Bij astma moet het gebruik van marjolein langzaam worden opgebouwd.

Salie, de Grieken verbonden het kruid met Zeus, de Romeinen met Jupiter. De Latijnse naam komt van het woord salvus wat ongedeerd of ongeschonden betekent. Vrouwen die salie naast hun deur planten lieten duidelijk weten dat zij de baas in huis waren. De Engelsen hadden een rijmpje ” Eat sage in May and live for aye”, eet salie in mei en leef lang en blij. Bij verkoudheid kan het slijm oplossen. Het helpt bij overmatig zweten aan de voeten en bij menopauze klachten. En ik kan het je van harte aanbevelen bij tandvleesproblemen.


Kom je gelukskoekjes proeven op zondag 26 november !
Om 14 uur kan je op ons thuisadres terecht voor een boeiende demo/ lezing
“Kruidt je feesten”
speciaal voor de “Dag van de ambachten” en “Week van de smaak”.

Dit evenement is gratis inschrijven is verplicht.
info@creosa.be


Pretzels
Ingrediënten

  • 400 gr bloem
  • 7 gr droge gist
  • 1 tl suiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 250 ml warm water
  • 1 ei
  • 1 el grof zout
  1. Doe de bloem, gist, suiker, bakpoeder en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en schenk er het warme water in. Kneed in 8 min. tot een soepel deeg. Laat 30 min. rijzen. Verwarm de oven voor op 225 ºC. Als je graag een kruidige smaak hebt kan je nu salie, tijm, rozemarijn, laurier, … eronder mengen.
  2. Kneed het deeg nogmaals door en verdeel in 10 gelijke stukjes. Rol uit tot rolletjes van 40 cm lang. Leg elk rolletje in een U-vorm. Neem de uiteinden en draai die een slag om elkaar heen. Duw de uiteinden vast in de bocht van de U. Maak zo nog 9 pretzels.

Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Splits het ei en bestrijk met de eidooier (het eiwit wordt niet gebruikt). Bestrooi met het zeezout en laat de pretzels nog 10 min. rijzen. Bak in ca. 15 min. in het midden van de oven bruin en gaar.


Overal waar ik kom ontmoet ik bijzondere mensen met een mooie verhaal !

Op uitnodiging van Shop in the City neemt vzw “De kinderen van Flores deel aan de Warmste Markt in het weekend van 15,16 en 17 december op de grote markt in St-Truiden. Je kan terecht voor mooie en originele Kerstcadeaus, gemaakt in Indonesië en heel veel lekkers.
De opbrengst gaat volledig naar De Kinderen van Flores vzw.
Meer info http://www.dekinderenvanflores.be/


Ik vertegenwoordig samen met innovatieve denkers en doeners de week van de smaak. Deze week mocht ik de mensen van omegabaars ontmoeten. Met hun zuivere visie en lekkere vis hebben ze mijn hart gewonnen.

De Omegabaars is een (h)eerlijke vis en heeft een uniek verhaal: het is een puur Belgisch product die in de beste omstandigheden wordt gekweekt.
Meer info :http://omegabaars.be/


Kelly Meeus, een theemadam in hart en nieren is vaak onderweg naar de leukste theeplaatsjes in binnen en buitenland. Momenteel heeft ze een leuke pop up in Mol. Het moment om haar te ontmoeten ! Laat je onderdompelen in de wereld van thee en ontdek tal van leuke workshops en demo’s.

Meer info http://www.detheeblog.be


Win alle ingrediënten om zelf  speculoos te maken !

Het lijkt misschien moeilijk, maar dat is het helemaal niet. Wij geven jou alles om aan de slag te gaan samen met het recept en extra’s !
Aparte kruiden om je eigen speculooscreaties net dat ietsje meer te geven.

Antwoord voor 1 december (tijd genoeg nog om die lieve Sint een handje te helpen met zelfgebakken speculoos 🙂 )op deze vraag :
Voor de hoeveelste keer geef ik een speciale eindejaarsworkshop op
12 December          Dinsdag        19-22 uur    ?

tip : http://creosa.be/agenda


Happy to help.

Vragen over workshops en opleidingen ?
Stel ze gerust
info@creosa.be